El Palau de les Arts decideix sobre la relació amb Plácido Domingo després dels abusos sexuals

El tenor va assumir responsabilitats en les acusacions contra ell i va demanar perdó per les seues accions.

El tenor Plácido Domingo en una imatge d'arxiu
El tenor Plácido Domingo en una imatge d'arxiu / Shannon Stapleton (Reuters)
27 de febrer 2020 - 10:30

La comissió executiva del patronat del Palau de les Arts de València estudia aquest dijous quines mesures adopta després que el tenor Plácido Domingo haja assumit la seua "responsabilitat" en les acusacions d'abusos sexuals contra ell i ha demanat perdó per les seues accions. El Ministeri de Cultura va reaccionar l'endemà del reconeixement i ha cancel·lat els concerts del cantant que estaven previstos per als dies 14 i 15 de maig al Teatre de la Zarzuela de Madrid.

Segons han informat fonts de la Conselleria de Cultura, la reunió estava convocada de manera ordinària, i tractarà amb caràcter extraordinari com seran les relacions de la institució amb l'artista després de la declaració pública que va fer dimarts reconeixent que va tindre responsabilitat en aquests casos d'abusos sexuals.

Els òrgans de govern del Palau de les Arts "valoraran les possibles conseqüències", en coherència amb els valors de la institució, han precisat des de Cultura. Tot i això, no han detallat quins aspectes concrets de la relació amb l'artista es tractaran. Està previst que la comissió executiva de la institució remetra el dictamen al patronat del Palau perquè l'aprove.

Plácido Domingo col·labora amb el Palau de les Arts en la selecció dels candidats a entrar en el Centre de Perfeccionament, que a més porta seu el nom, i assessora l'alumnat quan es troba a la ciutat, encara que no manté cap relació contractual amb el coliseu, segons ha explicat el director artístic, Jesús Iglesias. De fet, aquesta temporada, no hi ha cap actuació ni activitat prevista amb el tenor.

Ferri: "Proposem que porte nom de dona"

Compromís ha presentat una proposició no de llei per a instar el Consell a impulsar un procés participatiu per a canviar l'actual nom del centre de perfeccionament de les Arts. Actualment porta el nom de Plácido Domingo com a reconeixement a la seua trajectòria en el món de l'òpera i la música. "És una proposta raonable i coherent amb el que ha passat i espere que la majoria parlamentària hi estiga al costat", ha assenyalat Fran Ferri en declaracions a Les notícies del matí.

El síndic de Compromís ha explicat que l'única vinculació que a hores d'ara hi ha amb el tenor és el nom del centre de perfeccionament, cap cosa més. "Hi ha una versió confirmada per Plácido Domingo i és moment d'actuar", ha indicat. Sobre les possibilitats de nom que el substituïsca, Ferri aposta pel d'una dona, com ara el de Matilde Salvador o el de Lucrècia Bori.

D'altra banda, el síndic ha tingut paraules per a la decisió de Fuset de retirar-se de l'àrea de Cultura Festiva fins que hi haja una sentència sobre l'accident mortal ocorregut al 2017 durant els preparatius dels concerts de Vivers. "És una decisió valenta i coherent; no volia que s’embrutara la seua gestió; fa un pas arrere fins que hi haja una sentència, que esperem que siga favorable a ell", ha afirmat.

També et pot interessar