El Palància, negre per la intensa pluja que caigué a la zona de l'incendi de Begís

La tardor s’estrena amb pluges i portarà diumenge una caiguda significativa del mercuri, de fins a cinc graus

Les cendres arrossegades per la pluja han fet canviar de color el riu Palància / Ajuntament de Teresa vía @Valencia_WX

La Comunitat Valenciana entra a la tardor amb pluges. Les últimes hores les més intenses han afectat comarques com la Plana Baixa i s'espera que continuen banyant el territori durant el cap de setmana. Tot i que les precipitacions caigudes fins ara, en general, han sigut beneficioses, es mira de reüll les muntanyes cremades per l’incendi de Begís. L’aigua que ha caigut arrossega les restes forestals i les cendres de la superfície, un fet que incrementa l’erosió i alenteix la recuperació de la coberta vegetal.

Les precipitacions d’aquest dijous van caure en intensitat torrencial en alguns dels municipis afectats per l’incendi. Segons les dades de l’Associació Valenciana de Meteorologia, Avamet, dels 63 litres recollits a Betxí aquest dijous, quasi la meitat, 29 litres, van caure en deu minuts.

Una situació semblant es vivia a Toràs. Dels 31 litres que va registrar l’observatori d’Avamet aquest dijous, 18 es van arreplegar en deu minuts. La intensitat torrencial dels dos casos no afavoreix l’assentament de les restes vegetals que van quedar sobre la superfície després de l’incendi. De fet, barrancs i llits de l’Alt Palància arrossegaven corrents completament negres per la presència de cendra.

La situació, en el cas de les comarques afectades pels incendis, podria repetir-se els pròxims dies, ja que s’esperen més pluges i tempestes. Sembla que la tardor, que hem començat aquesta matinada, s’ha instal·lat al nostre territori amb algunes pluges.

Les precipitacions d’aquest dijous han caigut de manera irregular pel territori, però en una de les comarques on han sigut més generoses ha sigut la Plana Baixa. A més dels 63 litres per metre quadrat de Betxí, constatats per Avamet, Artana n'ha registrat 60, la Vilavella 34 i Vila-real 30.

Previsions del primer cap de setmana de la tardor

Encara que seran irregulars i pot haver-hi gran disparitat de registres en a penes uns quilòmetres de distància, s’espera que al llarg de la vesprada de divendres les tempestes, que avançaran de l’interior a la costa, deixen caure més pluja per allà on passen. Però com sol ser habitual en aquestes situacions, en molts pobles no plourà gens.

I dissabte, les precipitacions, de nou, poden tornar a banyar els carrers de les comarques interiors, on també podran haver-hi tronades a partir del migdia. Els núvols, i la possibilitat de ruixats intensos, continuaran diumenge, encara que caldrà seguir les previsions per a determinar amb major precisió quines poden ser les comarques més afectades.

Però, sens dubte, un altre dels aspectes de l’oratge que serà motiu de conversa diumenge serà el descens significatiu de les temperatures, de fins a cinc graus, i de nit, per fi haurem de buscar el llençol o la manta per a dormir. Les mínimes baixaran definitivament i tot apunta que no hi haurà marxa enrere en aquest descens del mercuri. 

També et pot interessar

stats