Els pacients del sanatori de Fontilles, a la Vall de Laguar, es van salvar de ser evacuats gràcies a la pluja

L’UME va enviar un dispositiu de desallotjament dels usuaris, que finalment no va ser necessari

Efectius d'emergències i de l'UME arriben al sanatori
Efectius d'emergències i de l'UME arriben al sanatori / Europa Press

El sanatori San Francisco de Borja de la Fundació Fontilles, que atén 144 persones dependents i malalts crònics a la Vall de Laguar (Marina Alta), ha viscut aquest dimecres una jornada "tensa" davant la proximitat de l'incendi de la Vall d'Ebo, i la possibilitat d'un desallotjament preventiu.

El centre sanitari va estar en contacte constant amb els bombers, la Generalitat Valenciana i el Centre de Coordinació d'Emergències, segons ha relatat l'Arquebisbat de València en un comunicat. Al migdia van arribar al sanatori autobusos de la Unitat Militar d'Emergències (UME) per a tindre preparat un dispositiu de desallotjament, amb la col·laboració de Guàrdia Civil i Bombers. Però, "afortunadament", de vesprada "va arribar la pluja i també la calma i, efectivament, no va ser necessari el desallotjament".

"Ens vam posar en contacte amb tots els familiars dels nostres usuaris per a explicar-los la situació i traslladar-los la possibilitat de recollir als familiars i portar-los a casa, per a major tranquil·litat d'ells i també per a facilitar el desallotjament, si s'arribava a realitzar", han assegurat des del sanatori. Finalment, 40 d’ells van ser recollits dimecres per familiars. Actualment, romanen a sa casa a l’espera que la situació s’estabilitze. 

"Vam viure aquelles hores amb molta impotència per veure com es destruïa un paratge natural de tant de valor, pensant en les persones desallotjades i la por que patien, però també amb la tranquil·litat que el foc no va arrasar cap nucli de població afectat". 

Construït el 1909, el sanatori San Francisco de Borja ha atés al llarg dels 113 anys d'història 3.000 persones afectades per la malaltia de la lepra. En l'actualitat, el complex alberga l'Hospital Ferris, centre hospitalari de mitjana i llarga estada, i el centre geriàtric Borja, especialitzat en l'atenció de persones majors amb algun grau de dependència.

També et pot interessar