Els pacients esperen de mitjana 4 mesos i mig per a operar-se

El Sindicat Mèdic atribueix el creixement de les llistes d'espera a la baixa despesa en sanitat i a la manca de personal.

VÍDEO | Els pacients esperen de mitjana 4 mesos i mig per a operar-se

Més de 68.000 persones estaven, al setembre, esperant a operar-se. De mitjana, els pacients valencians esperen 4 mesos i mig per a passar pel quiròfan (133 dies), però per a alguns –18.000– l'espera pot durar més de sis. Davant d'aquestes xifres, el Defensor del Pacient ha denunciat que suposa un calvari per a molts i que l'espera té, de vegades, conseqüències fatals.

El Sindicat Mèdic, per la seua part, ha denunciat que el creixement de les llistes d'espera es deu a la baixa despesa en sanitat i exigeix a l'administració que recupere els nivells d'inversió de fa 10 anys, quan es destinava a sanitat més del 7% del PIB. Segons ha apuntat, una altra part del problema deriva de la manca de personal perquè no se substitueixen jubilacions i baixes. 

Segons la Conselleria de Sanitat, el creixement del temps d'espera es deu al descens de l'activitat quirúrgica programada que es produeix durant els mesos d'estiu, en què es prioritza la dedicació dels quiròfans a patologia no demorable. No obstant això, asseguren que aquestes esperes no afecten les intervencions urgents i que presentaran el pla de reducció de la demora, on s'invertiran 35,2 milions d'euros i contractaran 128 professionals.

Divendres, el Consell va posar en marxa el procés més gran d'oposicions en Sanitat dels últims anys, un total de 2.032 places: entre altres, més de 100 per a especialistes i 100 per a professionals d'atenció primària. 

També et pot interessar

stats