El pa integral serà integral: les claus de la nova norma

A partir de dilluns s'endureixen els requisits per a utilitzar les denominacions “integral” i “massa mare”.

VÍDEO | El pa integral serà integral: les claus de la nova norma

La nova norma de qualitat del pa, que entra en vigor dilluns, vol garantir als consumidors l'adquisició de productes de qualitat perfectament etiquetats, segons el Ministeri d'Agricultura.

La nova norma contempla requisits més estrictes per a considerar un pa com a integral. També concreta la definició de massa mare i amplia la definició de pa comú a altres pans, la qual cosa permet aplicar un IVA reduït del 4% a pans que tenien un tipus del 10%.

Aquesta norma va ser aprovada l'abril passat en el Consell de Ministres, mitjançant reial decret. Segons Agricultura, la norma senta un precedent legal en les normes de qualitat dels aliments en introduir una fiscalitat positiva.

La norma contempla requisits més estrictes per a considerar que un pa és integral, ja que exigeix que el 100% de la farina que s’usa per a fabricar-lo siga integral. S'haurà d'indicar en l'etiquetatge el percentatge de farina per als pans integrals o d'altres cereals que no estiguen elaborats de forma exclusiva amb aquest tipus de farines.

També es concreta la definició de massa mare, que es reserva a un tipus d'elaboració que limita l'ús de rents industrials, i s'estableixen els requisits per a utilitzar la denominació "elaborat amb massa mare". A més, s'introdueix una nova definició de pa comú, que inclou pans elaborats amb un altre tipus de farines diferents de la del blat, i es permet així l'ús de farines integrals.

La compra de pa, en mínims històrics

Segons l'informe del consum alimentari, la compra de pa a Espanya es va reduir un 2% l'any 2018, i va caure fins a mínims històrics. El preu mitjà va ser de 2,40 euros el quilo, la qual cosa també suposa una lleugera caiguda del 0,2% respecte del 2017.

Aquestes caigudes han fet que el valor del pa disminuïsca un 2,2%. Les categories del pa es divideixen en pa fresc integral, normal i sense sal; i pa industrial fresc i sec. El pa fresc normal és el més consumit pels espanyols amb un 23,89% del consum total; i el pa fresc sense sal, el menys consumit, només representa el 0,01%.

També et pot interessar

stats