Dos ossos bruns acaben espenyats després d'una baralla a la muntanya

El mascle, en època de zel, s’ha enfrontat a una femella quan tractava de matar el seu cadell d’os

Hores després el dispositiu de recerca ha trobat l'os bru mort / Junta de Castella i Lleó

Membres de la Conselleria de Medi Ambient de la Junta de Castella i Lleó han intervingut aquest dilluns en un dispositiu de recerca per a localitzar una ossa adulta i un cadell, desapareguts després de sofrir un atac d’un os bru de 217 quilograms, on els dos animals adults s'han despenyat des de diversos metres d'altura al paratge de Santa Lucía, a Palència.

L’operatiu estava format per tècnics, veterinaris, agents mediambientals, zeladors de medi ambient, agents de la Guàrdia Civil i personal de camp de la Fundació Oso Pardo.

Un grup d’observadors aficionats ha gravat les imatges, que ha difós la Junta en les seues xarxes socials.

La Conselleria de Medi Ambient ha explicat aquest comportament com a part del cicle de zel de l'os bru, que té lloc durant la primavera. “Les femelles, que han parit a l'hivern, no ixen del cau amb les cries passats, almenys, dos mesos. La mare acompanya els cadells fins a la primavera següent, quan se separa d’ells i torna a entrar en zel”, han explicat en el seu compte de Twitter. 

Per tant, durant aquest temps, és freqüent que la mare haja de defensar les cries de l'atac dels mascles, que busquen matar-les per induir les femelles novament al zel. 

Aquesta ossa, localitzada des de feia setmanes amb dues cries, ja n'havia perdut una altra feia poc, presumiblement per l'atac d'un mascle. Durant la batalla entre els dos animals adults, l'osset s’ha separat i ha fugit per les penyes. Finalment, els dos ossos han caigut unes desenes de metres. El mascle ha mort durant la caiguda i els tècnics han trobat el cos aquest dimarts. 

“Aquestes imatges, de gran duresa però de pura realitat, ens mostren l'essència de la naturalesa, que, en ocasions extraordinàries, ens permet documentar aquests comportaments per a continuar aprenent sobre la biologia de l'espècie, amenaçada a la nostra serralada Cantàbrica”, ha explicat la Conselleria. 

En aquests moments, la prioritat de l'operatiu és confirmar l'abast de les lesions en la femella i també localitzar i capturar el cadell, “per a aconseguir-ne la supervivència en instal·lacions especialitzades de la Junta fins que tinga el pes necessari per a valdre-s'hi de manera autònoma”, segons ha confirmat el govern autonòmic.

També et pot interessar

stats