Les organitzacions agràries estimen almenys huit milions en pèrdues pel temporal

La Unió i AVA xifren entre 800 i 1.100 hectàrees de cultiu fetes malbé a la Ribera.

Camp negat a la Ribera
Camp negat a la Ribera / La Unió

Entre 800 i 1.100 hectàrees de cultiu a la Ribera Alta i Baixa han resultat danyades pel temporal de pluja i tempesta que agrana des de dimecres gran part del territori valencià. Les primeres estimacions de les organitzacions agràries apunten a pèrdues econòmiques de l’entorn els huit milions d’euros.

La Unió de Llauradors assenyala que es tracta d’una previsió inicial només per la incidència de la pedra i el vent, i que a això caldrà sumar els danys pels tolls d’aigua en els camps. De moment continua plovent amb força en algunes zones i encara pot caure més pedra. La zona més afectada comprén aproximadament unes 1.100 hectàrees de cultiu de cítrics, caquis i hortalisses i les localitats més damnificades són Almussafes, Alginet, Benifaió, Sollana i Sueca, ha detallat l’entitat.

A aquests danys caldrà afegir amb total seguretat els causats per l’embassat de l’aigua en els camps i les comarques de la Safor i la Marina Alta, que és on s’han registrat majors precipitacions, a més de possibles danys en infraestructures agràries com ara camins, marges, hivernacles o sistemes de reg, així com en magatzems agrícoles.

Per la seua banda, AVA-Asaja calcula que aquest episodi de fortes pluges ha causat en les primeres 24 hores danys de gravetat en una superfície que va més enllà de les 800 hectàrees de cultiu, en plena campanya de recol·lecció. Això suposa donar per perduda la temporada per als agricultors més afectats de Sollana, Almussafes i Benifaió. Un altre punt colpejat per la tempesta és el Perelló (Sueca), on s’han trencat els plàstics dels hivernacles i les hortalisses de temporada han quedat totalment negades per l’aigua. Un nou revés per als llauradors de la zona, que ja patiren els danys de la DANA de setembre de 2019 i del temporal Gloria el passat mes de gener.

L’acumulació de precipitacions en poques hores de la passada matinada també ha ocasionat inundacions en altres explotacions, arrossegaments de terres i desperfectes en infraestructures agràries com ara camins rurals, murs, séquies i brins d’arròs al Parc Natural de l’Albufera. L’excés d’humitat que s’ha donat durant diversos dies conclou definitivament les cremes de la palla de l’arròs, tot i que AVA-Asaja no preveu que es produïsquen aigües negres i mortaldat de peixos a causa de les pràctiques preventives realitzades pels arrossers.

Les organitzacions agràries han reclamat mesures urgents per a les persones afectades com la concessió d’ajudes, la reducció del mòdul de l’IRPF, la condonació de l’IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, establiment de préstecs amb interés subvencionat i actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

Les pluges han tingut bona rebuda, en canvi, en les zones on no han sigut tan intenses. Les organitzacions agràries destaquen que en alguns punts han sigut positives, per exemple per a netejar el fredolic que origina el fong de la mosca blanca en els fruits. També han permés estalviar regs, recarregar els aqüífers, netejar els arbres per a previndre plagues, millorar la qualitat dels fruits i regenerar les pastures per a alimentació del bestiar, entre altres coses.

També et pot interessar

stats