Les organitzacions agràries estimen entre 100 i 200 milions les pèrdues per la gota freda

Consideren que l'estimació final dels desperfectes pujarà perquè cal afegir altres partides com els danys a les infraestructures agràries.

Camp de cítrics negat a Vallada (Costera)

El temporal de pluja ha ocasionat unes pèrdues directes en les collites a Alacant i València pròximes als 200 milions d'euros, sobretot al Baix Segura, on els danys pugen a 167 milions i han afectat 25.000 hectàrees, segons les primeres estimacions de la Unió de Llauradors. L’organització agrària considera que la xifra final encara podria ser major, donat que a aquesta quantitat cal sumar els danys a les infraestructures agràries, les pèrdues de jornals i les despeses en tractaments fungicides als cultius, entre d’altres. 

L’Associació AVA-Asaja rebaixa aquesta valoració a 100 milions d’euros, sense comptar tampoc els desperfectes en infraestructures ni els efectes en l’apicultura i en les explotacions ramaderes.

Les organitzacions agràries estimen que al Baix Segura, la comarca més danyada, s’han fet malbé vora 25.000 hectàrees, seguida de la Costera i la Vall d'Albaida, amb 2.600 hectàrees afectades; el Baix i el Mig Vinalopó, amb 1.200 hectàrees; l'Alt Vinalopó, amb quasi 400 hectàrees i la Marina Alta i la Baixa, amb més de 500 hectàrees.

El cultiu més danyat és el dels cítrics amb més de 131 milions d'euros, segons les estimacions de la Unió, seguit de les hortalisses, amb més de 20; el raïm de taula, amb prop de 5 milions; i el raïm de vinificació, amb 3,3 milions. Existeixen altres cultius afectats com l'ametler, la magrana o la flor i vivers, però amb pèrdues estimades significativament menors.

Zona catastròfica al Baix Segura

La patronal CEV està a l'espera que es puga accedir a les empreses per a avaluar les conseqüències del temporal a la indústria agroalimentària. De fet, el president de la patronal, Salvador Navarro, s'ha reunit aquest dilluns amb la Cambra de Comerç d'Oriola per a analitzar la situació. Navarro, que assegura que retornar a la normalitat costarà "diners i temps", ha confirmat que la CEV ha acordat sol·licitar la declaració de zona catastròfica per a la comarca del Baix Segura. 

Asaja Alacant posa en marxa dues oficines d'atenció als afectats

La delegació d'Asaja a Alacant ha acordat, en una reunió d'urgència de la seua junta directiva, la posada en marxa una oficina tècnica específica amb seu a Oriola i una altra a Almoradí per a atendre i assessorar totes les persones que s'hagen vist afectats per la DANA.

L'associació ha demanat una reunió urgent amb la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, i la subdelegada del govern a Alacant, Araceli Poblador, per a coordinar les ajudes per als afectats, que sol·licita que siguen directes a l'agricultor i s'efectuen amb celeritat.

També et pot interessar

stats