Operació de l'Agència Tributària a la Comunitat Valenciana i set més contra el frau en la compravenda de palets

Els inspectors han fet comprovacions en dotze locals valencians

Un funcionari en un local de palés de fusta
Un funcionari en un local de palés de fusta / Agència Tributaria

L'Agència Tributària ha iniciat este dimecres una operació coordinada en huit comunitats autònomes, entre les quals hi ha la Comunitat Valenciana, contra el frau fiscal en el sector de la compravenda de palets de fusta. El dispositiu desplegat ha afectat locals situats a la Comunitat Valenciana (12), Andalusia (14), Aragó (1), Castella-la Manxa (8), Castella i Lleó (1), Catalunya (5), Galícia (1) i Madrid (20).

L'operació, denominada Comboi, comporta l'inici d'inspeccions en 48 societats i 21 persones físiques vinculades (socis, administradors i persones de l'entorn familiar), mitjançant la personació de més de 300 funcionaris de l'Agència en 62 locals. L'ha coordinada el departament d'Inspecció de l'Agència Tributària, amb la participació de més de 230 funcionaris de l'àrea d'Inspecció, incloent-hi personal de les Unitats d'Auditoria Informàtica, i més de 80 funcionaris del Servei de Vigilància Duanera, i el suport d'agents policials.

L'Agència Tributària indica que els palets són un material logístic molt demandat per a l'activitat industrial i comercial. No obstant això, recentment hi havia escassetat d'este material que originava problemes de subministrament en l'àmbit mundial. Això va provocar, explica, una pujada del preu que va suposar un incentiu per a cometre frau fiscal, amb estructures que s'han mantingut, fins i tot, malgrat la recent baixada en el preu dels palets.

Igual que va ocórrer en algun altre país europeu, l'Agència Tributària va detectar a Espanya l'existència d'elaborades trames que defraudaven en el sector de la compravenda de palets, la qual cosa va portar a fixar este sector com a objectiu d'esta operació. En concret, en investigacions prèvies, l'àrea d'Inspecció de l'Agència Tributària va detectar l'existència de vendes no declarades per determinats contribuents comercialitzadors de palets. L'avanç de les investigacions va suposar el descobriment d'un entramat de vendes fraudulentes amb operacions entre diverses societats al llarg del territori espanyol, i va permetre conéixer les formes ocultes de proveïment de mercaderia.

Factures falses i vendes sense declarar

Per això, esta operació centra l'atenció no només en aquells operadors que compren la mercaderia en negre i utilitzen factures falses per a justificar estes adquisicions, sinó també en aquells operadors que realitzen vendes sense declarar i que prèviament s'han proveït de palets de manera oculta. Dins del conjunt de societats seleccionades com a objectiu de l'operació s'ha realitzat, així mateix, un estudi dels socis que puguen presentar signes externs de riquesa no justificats per les activitats declarades. Això podria deure's a un aflorament de vendes ocultes de l'entitat que s'estigueren materialitzant en increments patrimonials en els socis.

També et pot interessar

stats