Operació Eixam: deu detinguts per fomentar la immigració irregular entre el nord d'Àfrica i Espanya

El grup criminal treballava des de Saragossa, però introduïa els migrants en pasteres pel sud-est de la península i la Comunitat Valenciana

Un agent de la Guàrdia Civil amb una de les persones detingudes
Un agent de la Guàrdia Civil amb una de les persones detingudes / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup criminal dedicat a afavorir la immigració irregular entre el nord d'Àfrica i Espanya. Hi ha deu persones detingudes, quasi totes d'origen magrebí, en el marc d'una actuació policial batejada com operació Eixam. La xarxa, que tenia una trajectòria prou estable en el temps, també estava formada per ciutadans d'altres nacionalitats i que actuaven en suport d'aquestes activitats il·lícites, han indicat des de l'institut armat en un comunicat.

La investigació es va iniciar a finals de 2021, quan el cos policial va detectar un elevat nombre d'empadronaments en la localitat d'Ejea de los Caballeros (Saragossa). Es tractava de persones que havien entrat a Espanya de manera irregular i que posteriorment no hi residien, ni exercien cap treball o tipus d'arrelament en la població esmentada. A més, a una part se'ls va localitzar després en altres punts de la geografia espanyola o de França. Havien entrat al país a través d'embarcacions precàries, les anomenades pasteres, per la zona sud-est de la península i per la Comunitat Valenciana. Una vegada en territori nacional contactaven amb l'organització i els traslladaven fins a Ejea de los Caballeros, on se'ls allotjava en pisos fins al moment de ser empadronats. Tot això amb la finalitat d'afavorir-los el trànsit fins al país veí o altres llocs d'Espanya, bé a través de vehicles de l'organització mateixa o facilitant-los altres mitjans de transport públics.

Aquests immigrants havien adquirit un deute econòmic amb l'organització per totes les gestions anteriors, que oscil·laven entre els 200 i 900 euros. Si la persona no disposava de la quantitat econòmica per a fer el pagament, l'obligaven a vendre drogues a la menuda o a treballar en tasques agrícoles fins a obtindre diners suficients per a saldar el deute.

La multitud de gestions i inspeccions dutes a terme en explotacions agrícoles van permetre, d'una banda, desarticular un punt de venda de substàncies estupefaents a la menuda, i d'una altra, localitzar empresaris del sector agrari implicats. El passat agost de 2022 en detingueren un.

Fruit de les informacions recaptades durant la investigació laboriosa, el passat diumenge 29 de gener, la Guàrdia Civil va arrestar el capitost del grup criminal, quan efectuava un transport de droga des d'Andoain (Guipúscoa) fins a Ejea de los Caballeros. Posteriorment, va arrestar altres set persones de la xarxa entre els dies 29 i 30 de gener, i es van intervindre diferents quantitats de marihuana i haixix en altres escorcolls que evidenciaven les activitats il·lícites que duia a terme la xarxa criminal. L'última captura es va fer el passat 2 de febrer a Ejea de los Caballeros. Als deu detinguts se'ls imputa delicte de pertinença a grup criminal, contra els drets dels ciutadans estrangers, contra la salut pública per tràfic de drogues i falsedat documental.

També et pot interessar

stats