Operació antidroga a Villena: desmantellen un clan familiar i empresonen la matriarca

Hi ha nou persones detingudes i les tres dones que lideraven l'entramat han ingressat a la presó

Operació contra la droga a Villena

La Guàrdia Civil ha desmantellat a Villena (Alt Vinalopó) una xarxa de droga familiar en una operació que ha acabat amb nou persones detingudes, set d'elles dones, i l'ingrés de tres de les líders en presó. Es tracta de l'àvia, la filla i la mare, aquesta última coneguda com la matriarca, que era qui presumptament s'encarregava de comprar a l'engròs i també de la venda a la menuda.

L'institut armat ha informat aquest dimecres que les investigacions començaren el març passat en detectar un entramat amb estructura "ben definida i jerarquitzada": en la cúspide estava la matriarca, una dona de 46 anys, mentre que un escaló per davall estava la mare d'ella, de 63 —que s'encarregava de guardar les substàncies—, i la filla, de 20 —que venia les drogues quan no estava progenitora.

Així mateix, la matriarca involucrava en les operacions altres tres fills, que transportaven la droga i avisaven la família en cas de detectar la presència policial per la zona pròxima als punts de venda. També es feia servir d'una germana i d'un home i una dona per a fer labors esporàdiques de vigilància i per a ajudar a blanquejar els diners obtinguts de manera il·lícita.

Les perquisicions, emmarcades en l'operació Duamar, s'iniciaren quan agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Local de Villena s'assabentaren, a través d'avisos del veïnat del barri del Raval, que un clan familiar ja assentat s'estava dedicant al narcotràfic. Aquest fet va generar gran alarma social.

En una primera fase de l'operació, les autoritats acreditaren que el grup traficava amb cocaïna, heroïna, haixix i marihuana, i per a això empraven tres cases que posseïen en les localitats de Villena i Petrer. Segons la Guàrdia Civil, el trànsit de consumidors habituals de drogues en les zones on estaven situats els immobles era continu i provocava inseguretat en l'àrea.

El passat 5 d'octubre, els agents escorcollaren simultàniament els tres habitatges i intervingueren deu grams de cocaïna, cent d'heroïna, 300 de marihuana, huitanta d'haixix, documentació, gran quantitat de mòbils, més de 10.000 euros en metàl·lic i diversos estris per al tall, preparació i pesatge de la droga. També requisaren dues escopetes de caça i una arma de foc curta.

L'operatiu va saldar-se amb l'arrest dels nou membres de la banda, als qui s'acusa dels delictes contra la salut pública per tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals. El jutjat de guàrdia i instrucció d'Elda ha decretat l'ingrés a la presó per a les tres principals integrants, mentre a la resta se'ls ha prohibit eixir del territori nacional i se'ls obliga a comparéixer periòdicament davant la justícia.

També et pot interessar

stats