Onze persones han mort ofegades a la Comunitat Valenciana al mes de juny

El Servei d'Emergències Sanitàries recorda la conveniència de prendre precaucions a l'hora de banyar-se

Socorrista en la torre de vigilància d'una platja
Socorrista a la torre de vigilància d'una platja

Onze persones han perdut la vida en accidents aquàtics ocorreguts durant el mes de juny a la Comunitat Valenciana. Davant d'aquestes xifres, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través del Servei d'Emergències Sanitàries (SES), ha recordat la conveniència de prendre precaucions durant l'estiu per a poder gaudir del bany i dels esports aquàtics, amb la finalitat d'evitar possibles ofegaments.

Les recomanacions que fan els professionals en emergències sanitàries a qualsevol banyista o esportista se centren en l'elecció de llocs segurs per al bany, que disposen de serveis de socorrisme i seguir sempre les indicacions que s'efectuen en cada moment.

Respectar el significat de les banderes a la platja i evitar el bany a soles o si s'ha consumit alcohol són altres consells a tindre en compte, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

Enguany, com ja va passar l'estiu passat, Sanitat apunta que s'han de seguir, a més de les recomanacions habituals, les que es determinen derivades de la pandèmia per Covid-19.

Sobre aquest tema, la directora del SES, Begoña Arcos, ha ressaltat la importància d'evitar el bany en solitari, ja que, en cas de presentar-se un problema de salut, el temps de demora a alertar els serveis d'emergències "pot ser vital". A més, aconsella que l'exercici durant el bany s'adapte a la pròpia condició física i a l'edat, de cara a evitar un excés d'esforç, una cosa a tindre "molt en compte" fonamentalment en adults d'edat avançada.

Especial èmfasi ha fet la directora del SES sobre els xiquets i xiquetes, com un dels col·lectius "més vulnerables de patir ofegaments". Per això, ha insistit que cal vigilar-los "sempre i no deixar-los mai a soles", especialment a les piscines, on "un descuit pot ser fatal".

Begoña Arcos ha remarcat també que no cal banyar-se immediatament després de menjar. "Un dels factors que pot influir a l'hora de tindre amb major facilitat la pèrdua de consciència o un mareig, és la digestió a conseqüència del mateix procés, la qual cosa pot desencadenar en un ofegament", ha afirmat.

La Conselleria de Sanitat recorda que, en cas de presenciar un accident aquàtic, s'ha d'avisar immediatament el 112. Tot seguit, si es coneix com fer un massatge cardíac, és "fonamental" per a la supervivència iniciar una reanimació cardiopulmonar bàsica fins a l'arribada dels serveis sanitaris.

En cas de desconéixer la tècnica, aquesta pot ser explicada telefònicament per un dels metges coordinadors del Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU), després d'haver telefonat al 112.

També et pot interessar

stats