Les ONG valencianes demanen a la gent jove un canvi en els hàbits de consum

El comerç just doblega el creixement a Espanya, amb una xifra rècord de quasi 3 euros a l’any

DIA MUNDIAL DEL COMERÇ JUST
08 de maig 2021 - 06:30

La Coordinadora Valenciana d’ONG, formada per més de cent organitzacions de la Comunitat, celebra aquest dissabte, 8 de maig, el Dia del Comerç Just amb el missatge “Jo consumisc, jo sume”, dirigit a la gent jove, per canviar-li els hàbits de consum. 

Per aconseguir-ho, la Coordinadora ha presentat una cançó de rap titulada “Jo sume”, amb diverses veus del panorama de música urbana, que qüestionen els hàbits de consum i producció actuals i conviden la joventut a sumar-se al comerç just i sostenible. 

La presidenta de la Coordinadora, Cristina Ramón, assegura que el comerç just “ajuda a garantir els drets de les persones treballadores i la igualtat entre dones i homes, així com intenta posar fi a l'explotació laboral infantil” i recorda que 2021 és l'Any Internacional per a l'Eliminació del Treball Infantil. 

Segons l'últim informe elaborat per la Coordinadora Estatal de Comerç Just, al 2019 els productes amb l’etiqueta de garantia de Comerç Just van facturar 60 milions d'euros més que l’any anterior i el consum mitjà per habitant d’aquests productes va ascendir als quasi 3 euros a l’any. “Això vol dir que estem ajudant més de 2.000 organitzacions en 70 països empobrits, on treballen més de tres milions de persones” assegura Ramón. 

També hi ha qui és crític amb l’ús que es fa del segell per no complir certs estàndards. Juanma Blanc, director de l’Hotel Mar de Fulles diu que "un producte ecològic que prové de l’altra part del món mai serà sostenible ací. Per això el nostre primer criteri és la proximitat i la compra directa al productor”, molt millor “que una empresa amb molts diners que pot pagar pel segell”. Jesús Soriano, regent de La Taverna de la Serp de Sagunt, també aposta pel producte de proximitat per a fer cuina tradicional amb ofertes del poble, i oferir una carta diferenciada i amb personalitat. “M'estime més tindre 20 distribuïdors que anar a una gran superfície”, afegeix.  

Els articles de comerç just es poden trobar a les botigues amb el segell de Comerç Just i en supermercats, herboristeries i botigues de productes ecològics.

També et pot interessar

stats