Oncòlegs preveuen que la mortalitat per càncer caiga a la UE un 30% el 2030

L'expert valencià Andrés Cervantes afirma que més important que reduir la incidència és oferir expectatives de curació completa perquè el càncer "ja no és el que era fa 20 anys"

Andrés Cervantes, president de la Societat Europea d'Oncologia i cap d'oncologia de l'hospital Clínic de València
Andrés Cervantes, president de la Societat Europea d'Oncologia i cap d'Oncologia de l'Hospital Clínic de València / Nacho Martínez (Universitat de València)

El 2030 als països de la UE es podrà patir càncer i tindre una bona expectativa de curació amb una caiguda de la mortalitat del 30%, segons preveu el president electe de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO per les seues sigles en anglés), Andrés Cervantes.

Cervantes és cap d'Oncologia de l'Hospital Clínic Universitari de València i participa com a president electe en el congrés d'oncòlegs que des d'aquest divendres i fins al dia 13 reuneix a París 25.000 professionals.

Aquest expert subratlla que més important que reduir la incidència del càncer, que creix per l'envelliment de la població, és oferir expectatives de curació completa perquè el càncer, diu, "ja no és el que era fa vint anys".

El també director de l'institut d'investigació sanitària Incliva admet que hui el càncer és una malaltia cada vegada més curable i amb un curs natural més prolongat, pròxim a la cronicitat.

Se'n beneficiaran els tumors amb més incidència

Cervantes afirma que d'aquesta expectativa de curació es beneficiaran els tumors amb més incidència com el càncer de pulmó, el de mama, el digestiu, el ginecològic o el de pròstata i, per tant, l'augment de la supervivència tindrà més efecte en la població global que si es tracta de tumors amb menys prevalença.

Fa cinquanta anys, la supervivència dels pacients amb càncer a cinc anys era entre el 3 i el 5%. Hui, més del 60% està viu al cap de cinc anys del diagnòstic, fet que suposa un avanç significatiu.

Solució: avançar en el diagnòstic precoç amb un test de sang universal

I la solució que proposa aquest oncòleg i que es debatrà aquests dies en el congrés amb els seus col·legues europeus és avançar en el diagnòstic precoç perquè el càncer es puga tractar en una fase inicial amb accions curatives menys agressives.

Cervantes explica que una de les condicions que ha permés avançar en la supervivència de pacients amb càncer és el diagnòstic precoç. Així, subratlla que abans de les proves d'imatge estarien aquests tests de sang, que poden detectar amb alta fiabilitat trastorns moleculars que indiquen la presència del tumor, i poden ajudar a iniciar un tractament abans que la malaltia done algun tipus de manifestació clínica.

D'aquesta manera es pot anticipar el tractament un o dos anys. Però més important que el temps, aquest oncòleg subratlla la importància de permetre una acció curativa no agressiva.

I detalla que aquesta curació no agressiva és la que evita cirurgies que requereixen amputacions de membres o d'òrgans o tipus de radioteràpia. "El que pretenem –diu– no és només que el càncer es cure sinó que es cure de manera que no supose una pèrdua de la qualitat de vida del pacient".

Canvi climàtic i càncer de pulmó en no fumadors

Un altre aspecte nou que es debatrà en el congrés serà la vinculació del canvi climàtic i les partícules tòxiques de l'aire en el càncer de pulmó entre la població no fumadora.

Cervantes comenta que en el congrés donarà a conéixer una guia de com abordar en el futur aquesta exposició a productes tòxics que no poden ser eliminats i que tenen una incidència clara en l'augment del càncer de pulmó.

També et pot interessar

stats