Oltra sobre les vacunes: “No cal ser Pitàgores, els comptes no ixen si no venen les dosis que falten”

La vicepresidenta de la Generalitat ha recordat en una entrevista en TVE que ara estem pagant la frase “salvar el Nadal”.

Un treballador prepara una dosi de la vacuna d'AstraZeneca al Regne Unit
Un treballador prepara una dosi de la vacuna d'AstraZeneca al Regne Unit / Reuters

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha dubtat, en una entrevista en TVE, que a l’estiu s'arribe a l'objectiu de tindre al 70% de la població vacunada contra el coronavirus a la Comunitat Valenciana. “Portem un ritme bastant ràpid, però en fi, som cinc milions de persones i en tenim 114.000 vacunades, així és que no cal ser Pitàgores, els comptes no ixen si no venen les dosis que falten”, ha apuntat, encara que ha recordat que l'estiu “és fins al 22 de setembre”.

Les vacunacions fora del protocol

Oltra ha defés també que les persones que es van vacunar indegudament

“han de ser sancionades” encara que considera que “no pot haver-hi castic sobre la salut” i advoca perquè se'ls administre la segona dosi, encara que “ho han de decidir els tècnics i experts en salut pública”.

Així ho ha considerat Oltra, que s'ha preguntat si el fet de no inocular-los la segona dosi podria “tindre una afectació per a la salut que afavorisca que el virus es faça més resistent”, encara que ha matisat: “Jo això no ho sé”, per la qual cosa ha insistit que “han de decidir els tècnics”.

Preguntada sobre si està d'acord amb la posició del president, Ximo Puig, Oltra ha afirmat tindre una coincidència “absoluta” en el “retret social i ètic”. ·És repugnant el que han fet, saltar-se la cua de la vacunació. Li l'han llevada a una altra persona en situació de vulnerabilitat i l'acte pot determinar la vida o la mort d'una persona perquè aquesta vacuna no està en el cos d'una persona prioritària”, ha asseverat.

Les relacions amb Ximo Puig

En aquesta línia, respecte a Puig ha afirmat que “òbviament hi ha decisions que es comparteixen més, i altres menys”. “Hi ha mirades diferents, sensibilitats diferents respecte de diferents qüestions, no és merament partidista, també de persones. Cadascun té la seua mirada, la seua visió, però en general compartim la necessitat de traslladar la gravetat de la situació i l'estrés sobre el sistema sanitari”, ha agregat.

Oltra també s'ha pronunciat sobre el que “ha fallat” perquè la Comunitat Valenciana estiga en una situació epidemiològica com l'actual. Per a la vicepresidenta “encara queden moltes qüestions per desentranyar en aquest virus”, però sí ha apuntat que durant les festes van estar oberts “la restauració, les grans superfícies comercials i els espais de socialització que és on el virus es mou” i “afavoriren el contacte”.

En aquest sentit, ha apuntat: “Ara estem absorbint les conseqüències d'aquella frase que punts?? hem combatut en tants àmbits de ‘salvar el Nadal’. Salvar el Nadal és que tothom estiga en la taula, encara que siguen taules diferents”, ha considerat i ha afegit que “salvar el Nadal era no ajuntar-se i no freqüentar espais de socialització”.

Així, també ha considerat que “s'està ajuntant el cansament” i que “no s'acaba de traslladar la gravetat de les conseqüències d'aquesta pandèmia per a molta gent”. “Estem fregant els 100 morts al dia, quasi 100 famílies, quasi 100 persones que deixen aquest buit en la taula. M'agradaria que la gent en fora conscient”, ha agregat.

D'altra banda, ha agregat que la mesura d'obligar a utilitzar la mascareta a la platja és “didàctica” en el sentit que “s'ha vist socialització de persones que no en porten”. “Una cosa és anar-se a passejar, i una altra són grups de persones que ‘com està el bar tancat, ens anem a la platja’. És important que la gent entenga que això és greu”, ha agregat.

També et pot interessar

stats