Oltra anuncia ajudes de 10,9 milions d'euros a les residències

La consellera d'Igualtat afirma que el cas de DomusVi no ha d'entelar el treball que es fa en altres centres.

Una ambulància a les portes d'una residència de L'Eliana
Una ambulància a les portes d'una residència de L'Eliana / À Punt NTC

Aquests dies les residències de majors s'han convertit en el focus de la segona onada de la pandèmia. Per una banda, els casos de contagis han augmentat considerablement. En els últims deu dies, el nombre de positius ha crescut un 47,6%. Així, la Comunitat Valenciana ha passat de registrar 143 casos en persones majors a les residències durant el mes d'agost a comptabilitzar 211 contagis durant els deu primers dies de setembre. A més, en el mateix nombre de dies també s'han comptabilitzat cinc morts de residents, la mateixa dada que durant tot el mes d'agost, segons mostren les últimes dades de la Conselleria de Sanitat Universal.

Per això, la consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha reconegut que les residències estan sent especialment castigades per la Covid-19 i ha anunciat que en la Conselleria d'Igualtat estan treballant en un decret per a la concessió de 10,9 milions d'euros per a la xarxa residencial de persones majors, persones amb diversitat funcional, persones amb problemes de salut mental i persones en situació d'exclusió.

Pel que fa a les denúncies per maltractaments a interns a la residència Jardines de Llíria, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha obert una investigació a aquest centre gestionat per l'empresa Domus Vi per aquestes males pràctiques. De la mateixa manera, l'empresa ha posat en marxa una investigació interna sobre aquest cas.

Tanmateix, el departament que dirigeix Mónica Oltra ja estava tramitant una altra sanció a aquest centre per inspeccions anteriors durant el 2019. La sanció arriba a 174.000 euros, la sanció més alta imposada a una residència. Aquest divendres, Oltra ha explicat que l'augment del nombre d'inspectors, així com de les quanties de les sancions de serveis socials i residències, han fet que es detecten més casos d'infraccions en aquests centres.

D'altra banda, Oltra ha volgut posar en valor que aquest és el cas d'una empresa en concret i que n'hi ha moltes més que fan bé el seu treball.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat ha posat en relleu les diverses mesures que la Conselleria ha portat a terme durant la pandèmia, com ara crear els espais d'aïllament als centres, fer PCR abans d'ingressar i reingressar les persones residents i aprovar els plans de contingència.

Sanitat investiga per què s'han hagut de repetir les PCR a la residència de Xiva

La vicepresidenta Oltra ha informat que la Conselleria de Sanitat està "indagant" per què l'Hospital de Manises no va donar el resultat de les proves PCR, que s'han hagut de tornar a repetir aquest dijous.

Vora cent persones estan confinades en aquest centre de majors de Xiva des del 27 d'agost, després que una treballadora donà positiu per coronavirus. La vicepresidenta del Consell ha explicat que les PCR es van realitzar l'1 de setembre en el Departament de Salut de Manises, i que van ser enviades a Fisabio perquè les analitzaren, ja que aquest departament no disposa de laboratori. Per la seua banda, Fisabio va remetre els resultats el 9 de setembre, però no es van fer públics per causes que es desconeixen, i que Sanitat està investigant.

També et pot interessar

stats