Els oftalmòlegs s'oposen a la proposició de les Corts d'incloure òptics en atenció primària per a protegir la salut ocular

Adverteixen que els òptics "manquen de capacitació legal" per a diagnosticar trastorns oculars que produïsquen efectes perjudicials sobre l'ull i la visió i tractar-los

Consulta d'Oftalmologia
Consulta d'oftalmologia / SEO

La Societat Espanyola d'Oftalmologia (SEU) i la Societat Oftalmològica de la Comunitat Valenciana (SOCV) han manifestat aquest dilluns la seua oposició a la proposició no de llei (PNL) aprovada el passat 6 de febrer a les Corts per a impulsar la figura de l'òptic-optometrista en l'atenció primària.

Aquesta PNL presentada per Unides Podem vol "protegir la salut ocular" dels valencians. No obstant això, els oftalmòlegs recorden que l'òptic-optometrista "manca de capacitació legal per a diagnosticar trastorns oculars que produïsquen efectes perjudicials sobre l'ull i la visió i tractar-los".

Així mateix, en un comunicat conjunt, mostren "el seu rebuig absolut i disconformitat" amb el procediment utilitzat durant el desenvolupament i elaboració de la citada PNL per "haver prescindit de l'opinió dels representants autonòmics i nacionals dels oftalmòlegs, principals garants de la salut visual dels ciutadans".

Sobre aquest tema, expliquen que integrar els serveis optomètrics en l'atenció primària no facilitarà la detecció precoç de malalties oculars, i de cap manera sistèmiques, com així s'afirma "absurdament". Per a això és "rigorosament necessari tindre una formació, capacitació, experiència i acreditació mèdiques que l'òptic-optometrista no pot aconseguir, per formació i conseqüentment habilitació legal".

Sobre aquest tema, recorden que el Tribunal Suprem "va deixar claríssimament clar que només els metges poden detectar patologies".

"Els òptics-optometristes no poden tocar o manipular la superfície ocular"

A més, els òptics-optometristes tampoc poden tocar o manipular la superfície ocular, per la qual cosa no estan habilitats per a prendre la tensió ocular amb un tonòmetre de contacte, ni podran graduar correctament els xiquets perquè per a això és requereix la dilatació pupil·lar mitjançant col·liris farmacològics i la llei els prohibeix aplicar fàrmacs.

Per això, recalquen que els oftalmòlegs són "els principals responsables i garants de la cura de la seua salut visual", així com "els únics capacitats i habilitats legalment per al diagnòstic i el tractament de les malalties que pogueren esdevindre tant en els ulls com en la resta del sistema de la visió".

La incorporació dels òptics en l'atenció primària provocarà demores i retards diagnòstics, en posar-se la salut en mans de professionals no qualificats ni acreditats per a la detecció de malalties oculars, excepte per als defectes de refracció

Sobre aquest tema, afirmen que la incorporació dels òptics en l'atenció primària "no alleujaria les llistes d'espera, sinó justament tot el contrari, provocant demores i retards diagnòstics, en posar-se la salut dels ciutadans en mans de professionals no qualificats ni acreditats per a la detecció de malalties oculars, excepte per als defectes de refracció".

Així, recalquen que cal tindre en compte que "darrere d'una aparent bona visió o un simple defecte de refracció poden ocultar-se malalties oculars greus que poden conduir a la ceguesa i que només l'oftalmòleg pot diagnosticar i tractar".

Per tot això, insten la Conselleria de Sanitat Universal que desestime la inclusió de la figura de l'òptic-optometrista en l'atenció primària "sense perjudici de la possible incorporació d'aquests professionals a l'atenció especialitzada sempre sota la supervisió i tutela dels oftalmòlegs pertanyents a aquests serveis.

De la mateixa manera, el Col·legi Oficial de Metges de València (Icomv) ha enviat aquest dilluns un escrit al conseller de Sanitat Universal per a manifestar-li el suport ferm a les dues societats científiques.

També et pot interessar

stats