Obrin la fossa 127 de Paterna per a recuperar més d'un centenar de víctimes del franquisme

Esperen trobar els cossos de veïns de València, Manises, Ontinyent i Alzira, entre altres, afusellats el juliol de 1940.

L'equip de PaleoLab durant l'inici de les exhumacions a la fossa 127

L'afusellament massiu era una de les bases de la maquinària repressora de la dictadura, que el mes de juliol de 1940 va estrényer el disparador davant 155 persones a la paredassa de Paterna. Ara, un equip d'arqueologia treballa en la fossa 127 del cementeri municipal per a recuperar les restes de 147 de les víctimes. 

El grup de PaleoLab s'afanya des d'aquest dimecres a picar el terra per a tornar a posar nom i cognoms als veïns de València, Manises, Ontinyent i Alzira, entre altres, soterrats sota una capa de calç. Amb ells, també esperen trobar cossos originaris de Badajoz, Terol o Albacete.

La intervenció, finançada per l'àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València, va ser sol·licitada per les famílies de les víctimes. “No hi ha hagut una voluntat política per a recuperar la memoria histórica, i ara això per fi comença a canviar i podem emportar-nos els nostres familiars”, ha expressat Juan José González, president de l'associació de familiars, qui va prometre a la seua àvia, abans de morir, que intentaria traure l'avi d'aquesta de la fossa comuna.

Segons els registres, el 13, 24 i 27 d'agost són les dates en què es va matar els empresonats, habitualment després d'efectuar un judici sumaríssim, huit dels quals, segons fonts provincials, “semblen estar en una altra fossa, qüestió que només es resoldrà després de l'excavació”.

La responsabilitat de les administracions públiques

Al municipi de l'Horta s'ha traslladat la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, qui ha destacat el govern provincial ha complit “una obligació que tenen les administracions des de fa molts anys”. “No estem recuperant la dignitat de les víctimes, perquè no la van perdre mai, però sí que recuperem la dignitat d'un país que per a dir-se democràtic no pot tindre els cementeris i cunetes plenes de fosses comunes”, ha manifestat.

També et pot interessar

stats