Les obres per a recuperar la finca de Campanar començaran al juliol i s’allargaran dèsset o díhuit mesos
L’Ajuntament ha anunciat que sol·licitaran als nous edificis una fitxa d'intervenció operativa, on consten quines són les eixides d'emergència
Les obres per a recuperar l'edifici de Campanar, a València, que va quedar arrasat pel foc el febrer del 2024, començaran al juliol després de tindre ja la llicència de l'Ajuntament. Es preveu que estos treballs duren “entorn de dèsset o díhuit mesos” i que a la fi del 2026 o primeries del 2027 l'immoble puga tornar a habitar-se. Així ho ha anunciat este dijous el president de l'Associació de Propietaris Afectats per l'Incendi de Campanar, Enrique Salvador, després de reunir-se amb l'alcaldessa de València, María José Catalá, i amb el regidor d'Urbanisme, Habitatge i Llicències, Juan Giner.
“Hui és un dia molt especial”, perquè “hem pogut entregar en mà la llicència de rehabilitació de l'edifici de Campanar”, ha afirmat la primera regidora en acabar la trobada. “Al cap d'un any dur de treball i de diàleg permanent amb els propietaris i de molt d'esforç, per la seua part de coordinació i per la nostra d'avançar tots els terminis possibles, hem aconseguit que ja tinguen llicència per a rehabilitar l’edifici”, ha remarcat.
Catalá ha assenyalat que “normalment estes llicències, per la complexitat que tenen, solen tardar entre dos i tres anys” i ha valorat que ara s'haja acurtat el temps. “Eixos eren els terminis que tenia l'administració local en les legislatures anteriors. En este cas, van presentar —la sol·licitud— el 27 de desembre de l'any passat i podem dir que hui, 20 de maig, ja tenen la llicència”, ha assegurat.
El representant dels propietaris ha afirmat que estan d'enhorabona per disposar ja del permís per a iniciar les obres de recuperació de l'edifici sinistrat. “Sol·licitem la llicència d'obra el 27 de desembre i en temps rècord” l'Ajuntament, “d'una manera molt diligent, ha concedit” el permís, ha apuntat. “Hui ens han notificat la llicència i estem molt contents perquè és una fita, és un pas fonamental per a poder iniciar les obres de rehabilitació", ha afegit Salvador. “A la fi de 2026 o primeries del 2027 podria ser una realitat que tots els veïns puguem tornar al que era la nostra llar”, ha postil·lat el president dels propietaris.
Una fitxa d’intervenció perquè els bombers actuen amb més agilitat
Catalá ha dit que a partir de “l'experiència amb l'incendi de Campanar”, l'Ajuntament de València serà la primera administració que sol·licitarà una fitxa d'intervenció operativa, un xicotet esquema de què és l'edificació perquè el consistori —”concretament els bombers”—, en cas d'emergència, tinga clar on estan les eixides d'emergència i d'evacuació i puga intervindre amb més agilitat.
“Això no ho té cap administració, nosaltres sí. Formarà part de la nova ordenança de llicències que presentarem a l'octubre, però ja hem avançat esta sol·licitud”, ha explicat l'alcaldessa, que ha al·ludit a un acord de la junta de govern local pel qual, abans que es tinga eixa ordenança, ja s'estableix l'obligatorietat de presentar eixa fitxa per a nous edificis.
A la pregunta de si eixe document se sol·licitarà a tots els edificis, Catalá ha apuntat que es reclama per als nous per ser els que demanen llicència a l'Ajuntament. "El que es busca és que els bombers, abans d'actuar, sàpien on estan les eixides d'evacuació i manejar-se dins de l'edifici una vegada arriben”, ha reiterat.