Núria Oliver: “S'observa un augment progressiu en els nivells de tristesa, ansietat i soledat”

Una enquesta diu que més de la meitat de les dones de 18 a 29 anys comuniquen nivells d'estrés perjudicials per a la salut.

Núria Oliver: “S'observa un augment progressiu en els nivells de tristesa, ansietat i soledat”
Núria Oliver: “S'observa un augment progressiu en els nivells de tristesa, ansietat i soledat”

Núria Oliver, comissionada de la Presidència de la Generalitat per a l'estratègia valenciana en Intel·ligència Artificial, ha explicat aquest matí en Les notícies del matí que s'està treballant en una enquesta ciutadana a escala mundial de més de 500.000 respostes des del passat març. L'enquesta, en què Espanya té un pes destacat amb 366.240 respostes, per exemple reflecteix que a la Comunitat Valenciana la xifra de contactes han anat baixant des de Nadal. “Les dades són d'alguna manera precursores de com evolucionarà la xifra de contagis”, ha explicat Oliver. L'experta en intel·ligència artificial (IA) ha mostrat preocupació perquè en l'enquesta “s'observa un augment progressiu en els nivells de tristesa, ansietat i soledat”.

L'impacte psicològic és un dels aspectes de l'enquesta que més preocupa, sobre tot en els joves. Oliver ha remarcat que afecta més a les xiques que als xics. “Un 52% de les xiques de 18 a 29 anys informen que tenen nivells d'estrés que consideren perjudicials per a la seua salut, i un 33%, nivells de tristor que considera perjudicials”, ha detallat. En els xics els nivells són semblants però lleugerament inferiors, ha puntualitzat.

Un altre aspecte que detecta l'enquesta és la capacitat de fer quarantena. Les persones de més de 60 anys sí tenen capacitat de fer-la en general, però en el cas de la gent de 18 a 59 anys, la meitat diu que no podria. Oliver explica que els motius són diferents segons el tram d'edat: compartir pis, l’atenció de fills (en el cas de les dones), o motius psicològics com la por a l’estigmatització o la impossibilitat psicològica en el cas dels joves o els motius econòmics.

També et pot interessar

stats