Les noves sales de joc, a 850 metres dels centres educatius des d’aquest dimarts

Entra en vigor la nova llei per a previndre la ludopatia amb un fort rebuig de la patronal.

Un usuari observa una de les màquines escurabutxaques que a partir d'ara haurà d'estar apagada quan no jugue ningú
Un usuari observa una de les màquines escurabutxaques que a partir d'ara haurà d'estar apagada quan no jugue ningú / Erik Maclean (Unsplash)

Des d’aquest dimarts les sales de joc i les cases d'apostes que es construïsquen hauran d’estar a 850 metres dels centres escolars, la publicitat d’aquests espais queda restringida a determinades condicions i les màquines escurabutxaques estaran sense llum ni so quan estiguen desactivades. Són algunes de les novetats que, des d’aquest dimarts, haurà de complir el sector del joc i les apostes, atés que entra en vigor la nova Llei de regulació del joc i de prevenció de la ludopatia a la Comunitat Valenciana.

Aquesta normativa es va aprovar el passat 28 de maig a les Corts, amb el suport dels grups del Botànic i el rebuig del PP i Ciutadans, mentre Vox s’hi va abstindre per no estar conforme amb el sistema de votació.

Entre d’altres novetats, amb la nova llei, les escurabutxaques de dins de locals de restauració tindran un mecanisme d'activació i no podran emetre llum i so mentre no s’estiguen usant. Els responsables d’aquests locals tenen l'obligació d'instal·lar aquest sistema en un any.

A partir d'ara, també s'estableix una distància mínima de 500 metres entre les sales de joc, bingos i casinos, encara que aquesta mesura no afectarà els negocis ja actius. A més, la Generalitat no podrà concedir noves llicències ni permisos d'explotació de noves màquines fins a d’ací a quatre anys.

La recaptació de les multes, per a lluitar contra la ludopatia

Tampoc no podrà impedir l'accés als clients que presenten símptomes d'embriaguesa o figuren en el registre de persones excloses d'accés al joc de la Comunitat. La recaptació de les multes per aquests incompliments es destinarà a finançar programes de prevenció i de lluita contra la ludopatia.

La publicitat de les cases d'apostes queda restringida en els mitjans de comunicació públics autonòmics, com ara À Punt. També s'incentivarà amb beneficis fiscals i ajudes a mitjans, clubs esportius i associacions que facen campanyes contra la ludopatia.

La llei entra en vigor amb un rebuig frontal del sector. La Unió de Treballadors de Sales de Joc de la Comunitat, que agrupa treballadors de 426 sales de joc, van lliurar 1.630 signatures en contra, mentre que la patronal del joc privat a Espanya, Cejuego, va alertar que la llei valenciana comportarà “pobresa i atur”, unes circumstàncies que “se sumaran al generat per la major crisi econòmica i social que viu el país".

Malestar en el sector

També la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) va demanar que es tinga en compte la crisi del coronavirus i que no es posen en perill més llocs de treball amb una llei que no veu "prioritària". Per la seua banda, SOS Hostaleria va llançar la campanya “Tancat per la Llei del Joc” per a advertir del tancament definitiu dels negocis.

En la mateixa línia, les associacions del sector del joc Andemar CV, Anesar CV, Apromar, Asvomar, les patronals del sector del joc privat Cejuego i Anesar, la Confederació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Comunitat (Conhostur) i el sindicat UGT van demanar conjuntament la paralització de la llei en preveure "grans estralls" en l'ocupació.

També et pot interessar

stats