Noves reserves marines i prohibir la pesca d'arrossegament, entre altres: la comunitat internacional es marca 469 objectius

La Conferència Our Ocean 2024 ha tancat amb una recaptació de fons d'11.350 milions d'euros per a reforçar l'economia blava a nivell mundial

Una de les conferències de la trobada internacional Our Ocean a Atenes, Grècia
Una de les conferències de la trobada internacional Our Ocean a Atenes, Grècia / OOC 2024

Grècia protegirà les àrees marines de les seues aigües amb la creació de dos nous parcs nacionals marins, eliminarà la pesca d'arrossegament de fons als citats parcs i protegirà els ecosistemes d'aquests entorns. Són alguns dels 21 nous compromisos del govern grec amb l'oceà, anunciats durant la Conferència Our Ocean 2024 (OOC 2024, per les sigles en anglés), celebrada a Atenes aquesta setmana. El fòrum ha tancat les jornades amb un total de 469 compromisos de diverses nacions i una recaptació de fons de vora 11.350 milions d'euros per a reforçar l'economia blava. A la cita han assistit més de 3.800 persones provinents de 119 països.

El ministre de Medi Ambient i Energia de Grècia, Thodoros Skylakakis, ha assenyalat que s'han "redoblat els compromisos" que ja s'havien adquirit en edicions anteriors de l'OOC, molt enfocats en la batejada com a "economia blava". De fet, per a crear els nous parcs marins, el govern del país amfitrió s'ha compromés a destinar 837 milions de dòlars; i per a la protecció del medi marí, 780 milions, una mesura pionera a Europa.

"La creació d'àrees marines protegides no és una qüestió política o ideològica", ha assegurat el ministre Skylakakis, que ha assenyalat que Grècia doblarà el nombre d'àrees protegides, amb milers de quilòmetres per a la conservació. Ha recordat que al seu país "ja hi ha diferents categories de protecció, creades amb criteris científics reals i protecció real".

A la pregunta de l'excés d'embarcacions que naveguen per aigües de l'oceà, el ministre grec ha assenyalat que s'estudiarà el pas i la freqüència perquè no queden afectats els ecosistemes i ha explicat que el transport internacional està obligat a complir normes internacionals. Grècia està, segons el ministre, en una situació geopolítica molt difícil per l'increment d'embarcacions militars al Mediterrani, que "tenen un cost", però mantenen unes rutes i "garanteixen l'eficiència en el desenvolupament de l'economia".

Dins dels objectius compromesos aquests dies, s'inclouen els quaranta assumits per la Unió Europea, finançats amb un fons de 3.500 milions d'euros, segons ha anunciat el comissari europeu de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevicius.

A la cita han assistit joves d'arreu del món i moltes personalitats, com el fundador d'aquest fòrum el 2014, el secretari d'Estat estatunidenc, John Kerry; així com ministres, primers ministres i representants de diverses entitats i organitzacions. També hi han assistit membres de la comunitat científica.

La pròxima edició d'aquestes conferències tindrà lloc a Busan, a Corea del Sud, el 2025.

També et pot interessar

stats