Les noves fórmules de fer turisme s'obrin pas

Voluntariat, intercanvi d’habitatges i compartir el sofà de casa són algunes alternatives econòmiques en tendència per a viatjar

Un turista visita la ciutat de València
Un turista visita la ciutat de València / Juan Reig /Shutterstock

La forma de viatjar ha evolucionat en els últims anys, i han afegit noves fórmules com l’intercanvi d’habitatges, el voluntariat o fins i tot deixar-se acollir per un desconegut al seu sofà. Són alternatives més econòmiques i una opció diferent per fer plans d’última hora en dades assenyalades de temporada alta.

Intercanviar casa amb altres famílies

Una d'aquestes opcions és l’intercanvi d’habitatges. En aquest tipus de bescanvi, les famílies poden oferir el seu habitatge (o fins i tot un segon habitatge en desús) i posar-se en contacte amb altres que també ofereixen sa casa. Segons un informe de la plataforma Home Exchange, que té més de 100.000 membres registrats en 133 països —13.304 dels quals a Espanya—, enguany s’han registrat 12.728 pernoctacions al nostre país, un increment del 650% respecte de l’any passat. De fet, l'any passat la companyia va registrar un total de 356.000 estades a Espanya.

Inma Vijuescas, veïna de Rocafort (Horta Nord), ha sigut usuària d’una d’aquestes plataformes. “Vaig viatjar amb la meua família a la Bretanya francesa, que feia temps que volíem conéixer. Ens vam quedar en el xalet d’una família de cinc membres, molt gran i amb jardí. A canvi, aquesta família va vindre al nostre pis a conéixer València” ha relatat. Per a Vijuescas, un punt molt important és que “la plataforma garanteix que l’altra part no et deixa tirat i, a més, pots veure fotos i parlar amb ells per saber quin tipus de turisme estan buscant”.

Dormir al sofà d’un desconegut

Una altra de les opcions favorites dels viatgers és dormir, literalment, al sofà d’una persona desconeguda, que li pot oferir desdejuni, una guia per la seua ciutat i informació relativa als punts turístics més interessants.

És la base sobre la qual va nàixer la corporació Couchsurfing el 2004, actualment una de les plataformes més populars en línia, amb almenys dotze milions de persones registrades i fins a 200.000 possibles ciutats per dormir. En els últims anys ha ampliat l'oferta a habitacions, vaixells i estudis. “Tens amics en tot el món, però encara no els has conegut” sostenen al seu eslògan. A hores d'ara, Couchsurfing té 27.733 persones registrades com a amfitriones a la ciutat de València i 9.500 a Alacant.

Ángela Guardiola, veïna de Callosa d’en Sarrià (Marina Baixa) va acollir amb aquesta modalitat a dos joves de Picanya (Horta Sud) durant la seua estada Erasmus a París en 2014. "Tenia un sofà llit en el pis i els vaig acollir. Ells aprofitaven per a visitar les coses típiques de matí i a la nit ens n'anàvem junts de bars. També els vaig explicar com funcionava el metro i com moure's per la ciutat. Tots vam tindre una molt bona experiència" ha assegurat.

Voluntariat a canvi d’estada gratis

Una altra opció és fer un voluntariat. Les estades, que poden variar d'uns pocs dies i fins a diversos mesos, ofereixen una llar i diverses comoditats extra al viatger de manera gratuïta a canvi de dedicar algunes hores a tirar una mà en diverses tasques. Núria Pérez, una jove valenciana, va fer-lo amb un programa d'Erasmus Plus. "Vaig estar durant un mes en el nord d'Itàlia amb gent d'Espanya i d'altres parts del món, col·laborant amb una associació a través de la Universitat de València que ajudava a persones migrants", conta. "És una experiència molt positiva que t'ajuda a canviar la teua perspectiva sobre temes que tens molt normalitzats" ha afegit.

Una altra opció és la plataforma internacional Worldpackers, que ofereix opcions també en la Comunitat Valenciana. Les ofertes són molt diverses i varien cada dia, des de treballs de màrqueting, fins a classes particulars d’anglés o tasques de manteniment en un hotel.

També et pot interessar

stats