Nova jornada de protestes a Barcelona amb 13 detinguts

Hi ha 13 persones detingudes, una d'elles per la crema d'un furgó de la Guàrdia Urbana.

Furgó de la Guàrdia Urbana cremat per persones encaputxades.
Furgó de la Guàrdia Urbana cremat per persones encaputxades. / Albert Gea (Reuters)

Dotze dies després de la primera protesta per la detenció del raper Pablo Hasél, a Barcelona les mobilitzacions continuen. Aquest dissabte s’ha convocat una manifestació pacífica amb el lema “Sense futur no tenim res a perdre”. Segons dades de la Guàrdia Urbana, 4.000 manifestants han eixit als carrers a demanar la llibertat de Hasél, la regulació dels preus del lloguer, la derogació de la llei mordassa i la reforma laboral, la reestructuració dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra i l'alliberament dels líders del procés, entre altres reivindicacions.

Fins a les 20:00 hores no s’ha registrat cap incident, moment en què han aparegut persones encaputxades al barri del Raval, que han destrossat el caixer automàtic d’una sucursal de La Caixa, n'han atacat una altra del banc Santander, i han llançat a terra i han cremat contenidors. Altres manifestants, però, han apagat els focs i han tornat a posar el mobiliari urbà al seu lloc.

A la Rambla uns encaputxats han llançat bengales, petards i altres objectes a la línia policial. Els Mossos d’Esquadra han informat que hi ha individus que saquegen i cremen un establiment comercial, i llancen pedres contra els vidres d’una altra botiga. La policia catalana també ha comunicat a través de les xarxes socials que s’ha incendiat un hotel i que han cremat un furgó de la Guàrdia Urbana.

Han detingut 13 persones en relació amb els actes vandàlics ocorreguts, on també hi ha hagut saquejos en establiments comercials del centre de la ciutat. 10 persones han sigut detingudes per atemptats als agents i desordes públics, una d’elles per la crema d’un furgó de la Guàrdia Urbana, i tres pel robatori amb força d’un quiosc.

En altres ciutats de Catalunya, com Tarragona, Lleida, Girona i Vic, també s’han convocat manifestacions en protesta per l’empresonament de Pablo Hasél, per la “fi de la repressió” i per una nova política en la gestió de la policia catalana. Els actes han reunit al voltant de 200 persones en cada ciutat.

Reaccions polítiques als aldarulls

L’alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, ha mostrat el seu suport a la Guàrdia Urbana de Barcelona, als agents de la comissaria de la Rambla, i als veïns i comerciants afectats pels aldarulls. La primera edil ha remarcat que tot i que el dret a protesta és legítim, “la violència i el vandalisme, no”.

En aquesta línia, el candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha expressat que “el saqueig o la destrossa de comerços, la crema de mobiliari o l'atac a treballadors públics no són ni llibertat d'expressió ni de manifestació.”

El president del govern estatal, Pedro Sánchez, ha condemnat els “actes de vandalisme i violència que pateix” Barcelona. El cap de l’executiu espanyol també ha mostrat el seu suport a les forces i cossos de seguretat de l’Estat.

També et pot interessar

stats