Nova denúncia per un cas de discriminació lingüística a valencianoparlants

Un sanitari del servei d'ambulàncies de Sant Vicent del Raspeig no va atendre una dona perquè es va dirigir a ell en valencià

Nova denúncia per un cas de discriminació lingüística a valencianoparlants
Nova denúncia per un cas de discriminació lingüística a valencianoparlants

Irene, la filla d'una dona que va telefonar al 112 a Sant Vicent del Raspeig per una urgència es va adreçar al sanitari que les va atendre en valencià. La resposta que va rebre va ser un "¿Qué dice? Hábleme en castellano". Ella es va negar a canviar de llengua i ell va respondre amb un literal "¡Viva España! ¡Viva el Rey! ¡Viva el orden y la ley!" abans d'anar-se'n sense atendre la malalta.

Ara, la Plataforma per la Llengua del País Valencià denuncia aquest nou cas de valencianofòbia davant el Síndic de Greuges i l'Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat. A més, reclamen explicacions a l'Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig del qual depén la concessió de les ambulàncies. Manuel Carceller, de la Plataforma per la Llengua, afirma que "cap treballador públic pot tractar d'aquesta manera un ciutadà que està exercint el seu dret a expressar-se en una llengua amb tots els drets de parla, com és el valencià".

Des de la plataforma recorden que tant l'article 6 de l'Estatut d'Autonomia garanteix l'ús normal i oficial de les dues llengües i el 9 el dret dels ciutadans a emprar qualsevol de les llengües oficials del nostre territori en qualsevol estament de l'administració pública. Carceller denuncia que el sanitari va seguir la conversa en valencià i que, per tant "entenia perfectament la llengua".

També recorden que no és un cas aïllat a l'administració pública. Fa uns mesos, a Beniparrell, un funcionari de l'hospital tampoc va voler atendre un home per parlar-li en valencià i fa ara tres setmanes que a Elx un policia va aplicar la llei mordassa a un ciclista pel mateix motiu.

També et pot interessar

stats