Nous tipus d’incendis amb condicions meteorològiques pròpies

Aquests han sigut anomenats incendis de nova generació pels experts, que afirmen que si no es paren en un primer moment, poden convertir-se en imparables

Imatge d'arxiu d'un incendi forestal / À Punt NTC

El canvi climàtic està agreujant l’escenari dels incendis forestals, però no n’és la causa directa. Els incendis de nova generació, com els han anomenat els experts, tenen condicions meteorològiques pròpies que fan complicat extingir-los.

Aquests incendis cremen tanta massa forestal que creen un pirocúmul. Javi Miró, meteoròleg d’À Punt, ens explica en què consisteix aquest fenomen: “Es genera un núvol que pot desenvolupar inclús una tempesta, que produeix esclafit càlid, que el que fan és expandir l’incendi cap als voltants d’una manera molt ràpida i imprevisible”. És el que va passar en l’incendi de Llutxent del 2018, que es veia des de Gandia, amb llamps generats damunt de la columna de fum.

Segons els experts, a la Comunitat Valenciana, dos terços del territori és superfície forestal on hi ha risc potencial. “Per damunt de deu tones per hectàrea de massa morta, el foc es torna imparable; o el parem en el primer moment, o no es pot”, sentencia Eduardo Rojas, professor de la UPV i degà del Col·legi d’Enginyers Forestals d’Espanya.

També et pot interessar

stats