El nou pla de protecció de la costa blinda un quilòmetre de franja litoral al llarg de tota la Comunitat

Es protegeixen així 7.500 hectàrees de 74 municipis.

Platja de Canet d'en Berenguer
Platja de Canet d'en Berenguer / Raúl Vidal

S'acaba la possibilitat de construir a la vora de la mar. A partir d'ara, la construcció en tota la franja litoral queda prohibida a menys d'un quilòmetre de la costa. El Consell ha aprovat aquest divendres el Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda, conegut com Pativel. Fins ara, la màxima protecció era de 500 metres. 

Quedaran així preservats de la intervenció urbanística 7.500 hectàrees de 74 municipis costaners, la majoria al sud i al nord de la Comunitat Valenciana, perquè els voltants de l'Albufera de València ja estaven blindats. El sòl preservat serà d'aproximadament 2.500 hectàrees a Castelló, 2.900 a Alacant i 2.100 a València. El pla veu la llum després de dos anys de treball de la Conselleria d'Habitatge que ha rebut vora 500 al·legacions de propietaris, promotors i municipis.

El director general d'Urbanisme, Josep Lluís Ferrando ha qualificat de "fita històrica" l'aprovació d'aquest pla que donarà la màxima protecció a zones verges amb una superfície equivalent a 7.500 camps de futbol. Ferrando ha manifestat a À Punt Mèdia que es posa fi a un urbanisme de depredació per a apostar per una protecció activa del territori i una indústria turística, moderna i de futur.

El Pativel protegeix la construcció existent i la que està en projecte. En aquests moments, assegura Ferrando, dins de la franja entre els 500 metres i el quilòmetre, ja hi ha projectes d'edificació en marxa que es respectaran. Per tant, no afectarà cap sòl urbà o en procés d'urbanització. No s'enderrocaran les construccions ja existents i es podran reutilitzar per a restaurants o turisme rural, però, segons el director general "no se'n faran de noves".

El pla preveu excepcions, com la possibilitat de construir xicotets hotels rurals respectant uns paràmetres de qualitat molt rigorosos.

També et pot interessar

stats