Nou de cada deu menors en acollida temporal decideix no tornar amb els pares

Un informe sobre mil acolliments revela que la majoria dels menors en acollida prefereixen desvincular-se dels progenitors.

Un xiquet camina al costat d'un adult
Un xiquet camina al costat d'un adult / Olya Adamovich (Pixabay)

Només el 8,5%, menys d'un de cada deu dels menors que viuen en acolliment en famílies temporals tornen amb els progenitors. D'aquest percentatge, el 2,4% ho fa després d'haver sigut atés per una família extensa, és a dir, on existia una relació de consanguinitat amb els cuidadors. Al 6,1% restant que decideix tornar amb els pares l'havia acollit una família aliena (AFA), on aquesta vinculació “de sang” no existeix.

Són les conclusions d'una investigació de l'Institut de Treball Social i Serveis Socials sobre mil acolliments gestionats a Barcelona, Lleida i Palma, on s'han valorat procediments encara oberts i altres acabats.

Les autores, Núria Fuentes i Carme Montserrat, han demanat revisar el programa d'acollides a la llum d'aquestes dades, atés que aquest s'ha dissenyat pensat en terminis curts d'adopció temporal dels menors. 

Un altra revelació significativa és la mitjana de temps que els xiquets i les xiquetes circulen pel sistema de protecció abans de poder arribar a una família d'acollida: 3,3 anys per a accedir a una família aliena i 1,1 per a fer-ho en la pròpia família extensa. 

També et pot interessar

stats