Nou de cada deu ciutadans creu que a Espanya hi ha molt de frau fiscal

Un estudi del CIS reflecteix que el 81,4% dels contribuents considera que els impostos no es cobren de manera justa

Imatge d'arxiu d'una terrassa al centre de València
Imatge d'arxiu d'una terrassa al centre de València / À Punt NTC

Més del 90% dels ciutadans creu que a Espanya hi ha molt o bastant frau fiscal i un 61% considera que l'administració fa pocs o molt pocs esforços per a evitar-ho, segons l'estudi anual "Opinió pública i política fiscal" realitzat pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

L'estudi, publicat aquest dimecres, s'ha fet sobre la base de 2.849 entrevistes realitzades entre el 21 i el 29 de juliol de 2021 a persones majors de 18 anys de 1.007 municipis i 50 províncies. Els qüestionaris s'han aplicat mitjançant entrevista telefònica assistida per ordinador.

En les seues respostes, un 81,4% dels enquestats va assenyalar que els impostos no es cobren amb justícia i que no paguen els que més tenen, un 46,2% considera que els espanyols paguen molt en impostos i un 58,6% sosté que, tenint en compte els serveis públics i prestacions socials existents, la societat es beneficia poc o res del que es paga en impostos i cotitzacions.

És més, un 60,6% creu que rep menys de l'administració del que paga en impostos i cotitzacions, un 30,2% creu que rep més o menys el que paga, i solament un 5,5% creu que rep més de l'administració del que paga.

A més, un 84,1% va contestar que l'administració fa pocs o molt pocs esforços per a explicar la destinació dels impostos, enfront d'un 11,1% que va donar suport al treball realitzat pels poders públics sobre aquest tema.

Desaprovació del frau fiscal

Malgrat una percepció generalitzada del frau, els enquestats creuen que la gran part de persones que coneix declara realment tots els seus ingressos quan fa la declaració de la renda (IRPF) (un 75,9% va respondre que tota, quasi tota o bastant), enfront d'un 16,6% que creu que poca gent, o directament cap, compleix les seues obligacions.

A la pregunta de si es considera conscient i responsable a l'hora de pagar impostos, quasi un 92,7% es veu a si mateix bastant o molt conscient i responsable. La mateixa pregunta, però referida al conjunt dels espanyols, deixa com a resultat que un 62,9% creu que són poc o gens conscients i responsables, enfront d'un 33% que creu el contrari.

Preguntats per la tolerància pel que fa a diferents tipus de frau, un 96,4% rebutja que es puga rebre una prestació social a la qual no es té dret; un 94% considera poc o gens tolerant que una gran empresa eludisca o evite pagar l'impost de societats; i un 88,4%, que una xicoteta empresa eludisca o evite pagar societats.

Menys rebuig, encara que majoritari igualment, rep muntar una empresa que opere només en internet per a pagar menys impostos (62,9%), pagar sense factura una reparació domèstica per a evitar abonar l'IVA (75,9%), ser autònom i no cobrar l'IVA (80,2%), i ser autònom i deduir-se despeses personals com a despeses d'empresa que no corresponen (86,4%).

També et pot interessar

stats