Nou detinguts a Espanya en l'operació contra un frau internacional de compravenda de mòbils

El registre s’ha dut a terme en nou províncies espanyoles, entre les quals es troben la de Castelló, la de València i la d'Alacant

Imatge d'arxiu d'una agent de la Policia Nacional
Imatge d'arxiu d'una agent de la Policia Nacional / À Punt NTC

Nou persones han sigut detingudes per la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària a Espanya en una operació internacional contra un frau d'IVA de més de 25 milions d'euros, relacionat amb una trama de compravenda de dispositius electrònics en diversos països europeus. A Espanya s'han efectuat 20 registres en diferents domicilis i seus socials de les províncies de Castelló, de València, d'Alacant, Madrid, Barcelona, Valladolid, Múrcia, Màlaga i Pontevedra, on s'ha detingut quatre persones i s'ha investigat dues més, segons han informat aquest dimecres la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

L'operació, denominada Marengo-Rosso, l'ha dirigida la delegació de la Fiscalia Europea a Espanya i s'ha dut a terme de manera simultània a la República Txeca, Hongria, Itàlia, Luxemburg, Portugal, Polònia, Eslovàquia i Espanya. Els delictes investigats principals són els d'organització criminal, contra la Hisenda Pública i blanqueig de capitals. L'entramat, format per una “complexa cadena de societats fictícies repartides per gran part del territori de la Unió Europea”, es beneficiava de les normes comunitàries sobre les transaccions transfrontereres entre els seus estats membre, que estan exemptes de l'IVA.

En concret, aquest frau, vinculat a la compravenda de dispositius electrònics, feia ús de factures falses per a eludir el pagament d'aquest impost i, al mateix temps, sol·licitava a les autoritats tributàries nacionals que se'n reembossarà, quan no tenia dret a això. Aquest sistema generava beneficis importants a l'organització, als quals caldria sumar els obtinguts per la venda dels dispositius en internet. L'entramat blanquejava els seus beneficis en l'adquisició d'immobles d'alt valor en països com la República Txeca, Portugal o Itàlia.

L’operatiu ha intervingut documentació d'interés abundant per al cas, així com un gran nombre de dispositius informàtics utilitzats per la trama.

També et pot interessar

stats