Nou d'Octubre: una jornada per a reivindicar la història i cultura valencianes

À Punt ha preparat una programació especial per a fer seguiment dels actes principals de la celebració.

Aquest serà el recorregut de la tradicional processó cívica a València, encapçalada per la reial senyera

Aquest dimecres, amb motiu del Nou d'Octubre, l'agenda ve carregada d'actes: processons, cercaviles, espectacles pirotècnics, manifestacions i concerts formen l'agenda del dia gran dels valencians i valencianes. Des dels Ports fins al Baix Segura, es reivindica la història i la cultura valencianes. À Punt ha preparat una programació especial per a fer seguiment dels actes principals de la celebració.

La festivitat ha començat aquesta mitjanit amb un espectacle pirotècnic als Jardins del Túria de València. Dimecres al matí, el Palau de la Generalitat acull l'acte institucional de lliurament de les altes distincions i guardons del Nou d'Octubre. A les dotze del migdia serà el torn de la tradicional processó cívica encapçalada per la reial senyera i l'ofrena floral al monument del rei Jaume I, al Parterre. Quan acabe, es dispararà una mascletà terrestre a la plaça de l'Ajuntament.

Enguany l'encarregada de portar la senyera serà la regidora de l'Ajuntament de València i portaveu del PP a les Corts, María José Catalá. En declaracions al 20HNTC, Catalá s'ha mostrat emocionada no només per tindre l'oportunitat de dur-la, sinó també per poder veure les cares de la gent quan passa la senyera. Per a ella "representa l'autogovern del poble valencià".

A les cinc de la vesprada començarà l'Entrada de Moros i Cristians al carrer de la Pau de València i la vesprada també serà el moment de les reivindicacions. Tres manifestacions i una concentració antitaurina formen el programa de mobilitzacions que originaran talls de trànsit en bona part del centre de la ciutat.

A les comarques del nord, Castelló celebra una desfilada de caràcter històric, que conclourà a la plaça Major, on tindrà lloc el tradicional concert de les tres cultures, amb la banda municipal de la ciutat. A Borriana, tornen els nans i gegants, encarregats de recrear el moment històric de la Conquesta. També hi ha actes previstos a Nules, Borriol, la Vall d'Uixó, Onda i Vila-real.

I al sud, a Alacant, danses a ritme de dolçaina i tabalet amb les colles de nans i gegants que mantenen una tradició que data del segle XIX. Una jornada per a reivindicar la història i la cultura valencianes que també se celebra en altres municipis com ara Elx, la Vila Joiosa, Benidorm o Dénia.

També et pot interessar

stats