Nou cas d'abús al col·legi dels agustins de València: "Ens pujava als genolls i ens besava"

À Punt destapa un nou cas d'abusos a menors al col·legi Sant Tomàs de Villanueva, que ha iniciat una investigació interna

Alberto assenyala el pare Nicolás en una nova denuncia per presumptes abusos al col·legi dels Agustins de València
Alberto assenyala el pare Nicolás en una nova denúncia per presumptes abusos al col·legi dels agustins de València / À Punt NTC

Noves acusacions conegudes per À Punt situen un nom més, el del pare Nicolás, en la llista de frares investigats pels presumptes abusos en la dècada dels huitanta a l'alumnat del col·legi Sant Tomàs de Villanueva de València, conegut com el dels agustins. Els ha denunciat a les càmeres de la radiotelevisió pública Alberto, alumne del centre 1984 i 1992 i la primera víctima que dona la cara, a fi que "no es torne a repetir". "Els divendres ens posava una pel·lícula i ens pujava als genolls. Ens besava. Jo recorde besos en les galtes. I crec que també algun bes, encara que no ho puc assegurar al cent per cent. Tenia els seus favorits. Hui seria impensable", assegura.

Explica que va entreveure intents d'aïllar-lo, d'estar amb ell a soles, un patró comú entre les denúncies als diferents religiosos del centre. El punt d'inflexió en la relació amb el frare Nicolás va ser quan el professor va proposar-li anar-se'n fora del col·legi per a fer una excursió, però després, davant la mare, va negar haver-ho dit".

"Ma mare i jo ens ho trobem al carrer i jo alegrement amb huit anys li vaig dir, mira mamà que ens ha comentat d'anar fora, i ell ho va negar. I jo vaig dir, ui, perquè a mi em diu d'anar i ara ho nega... Un xiquet pot ser innocent, però fava no és".

"Tots intenten aïllar-te. Ell ens deia que pujàrem als pisos de dalt, a les seues estances." Això recorda Alberto, que explica que el punt final d'aquella situació va tindre lloc quan son pare va anar a parlar amb el frare després d'assabentar-se que havia pujat el xiquet a soles amb l'excusa de "veure les plantes".

El cas del pare Nicolás és el quart que s'ha destapat a l'alumnat d'aquest centre educatiu religiós de València en el període entre els anys seixanta i huitanta. El cas més significatiu ha sigut el del frare Balbino, que va exercir trenta anys de professor i qui es va traslladar a un altre centre el 1993 per una denúncia d'abusos sexuals sobre un xiquet.

Aquestes revelacions han motivat l'obertura d'una investigació interna al col·legi Sant Tomàs de Villanueva per a recaptar, ens diuen, més dades, testimonis i dates. A més, han activat el correu electrònic bienestardemenores@agustinos.com per a recopilar les denúncies o alertes de l'alumnat.

També et pot interessar

stats