Noms curts i en pocs casos en valencià: així són els escollits per als nadons valencians

Entre els xiquets triomfa Mateo, Martín i Marc, mentre que Sofia, Lucía i Martina són els més escollits per a les xiquetes

Mateo i Martín, en el cas dels xiquets, i Lucía i Sofía per a les xiquetes, són els noms més repetits entre els nadons nascuts el 2020 i 2021 / Shutterstock

Ni noms tradicionals, ni llargs. I en valencià, només en alguns casos. Les noves generacions valencianes ja no responen a noms com Vicent o Antoni, ni en el cas de les xiquetes a Lledó o Empar. Sembla que els pares de nadons nascuts en els primers anys d’aquesta dècada tenen predilecció pels noms començats per M i triomfen Martín, Mateo i Marc, encara que també hi ha Lucas, Leo o Hugo a les nostres comarques. En el cas de les xiquetes, el gust dels progenitors és molt més homogeni, donat que a penes hi ha diferència entre els tres antropònims més escollits: Sofia, Lucía i Martina.

Són els noms que duen els nascuts en el 2020 i 2021, segons el rànquing que ha fet públic aquest dimarts l’Institut Nacional d’Estadística (INE), distribuït per províncies. Així, Mateo és el nom que triomfa als registres civils de Castelló i València, mentre que a la d’Alacant és Martín.

A Castelló, Marc i Hugo completen el pòdium dels més escollits, mentre que a València és també Marc, però, en tercer lloc, hi ha Martín. En el cas d’Alacant, s’enfila al segon lloc del pòdium Leo i Lucas. Són en quasi tots els casos, noms curts, de només dues síl·labes, i tret de Marc, els que majoritàriament porten els nadons nascuts en el 2020 i 2021 no són en valencià.

A banda de Marc, entre els vint antropònims preferits pels pares i mares, únicament n'hi ha dos més, però només a les comarques del nord. Són Pau i Adam. La resta, són tots en castellà.

La situació és semblant en el cas dels noms femenins. Tot i que hi ha més uniformitat, atés que Sofia és el nom preferit a Alacant i València, mentre que a Castelló és el tercer més escollit, i Lucía i Martina són els que ocupen, de manera alterna, el pòdium dels noms més escoltats entre les xiquetes nascudes el 2020 i 2021, tampoc són freqüents els antropònims en valencià. Només Laia s’ha colat entre els vint noms de xiqueta més elegits.

Aleshores, com es diuen, majoritàriament, les xiquetes valencianes més joves? Doncs, segons el llistat de l’INE, Valeria, Vega, Aitana, Julia, Paula, Noa, Olivia o Emma són alguns dels noms més repetits, entre ells, Maria, un nom que no acusa el pas de les modes i sempre present en aquestes estadístiques.

Pel que fa als xics, Oliver, Thiago, Enzo o Daniel guanyen terreny, encara que alguns més clàssics, com ara Pablo o Manuel també estan entre els més triats per als nadons nascuts el 2020 i 2021. Álex, Alejandro i Aleix també s'hi repeteixen, mentre que uns altres com ara Daniel o Mario estan també entre els preferits per als nouvinguts. 

També et pot interessar

stats