Només una quarta part del litoral valencià està lliure de ciment

Greenpeace i l’Observatori de la Sostenibilitat publiquen un informe en què s’alerta del deteriorament del litoral valencià.

El litoral alacantí, el més urbanitzat de les costes valencianes
El litoral alacantí, el més urbanitzat de les costes valencianes / Pere Ciudad Mas

Un informe de Greenpeace i l’Observatori de la Sostenibilitat titulat “A toda costa”, conclou que la Comunitat Valenciana és l’autonomia amb la costa més urbanitzada. Segons aquesta publicació, tres quartes parts (74,3%) del litoral està edificat. A més, també és la segona comunitat autònoma on els ecosistemes costaners estan més deteriorats.

El litoral alacantí és el que presenta una situació més deteriorada, ja que segons l’informe un 80% de les platges estan urbanitzades. Això ha provocat que es reduïsca la biodiversitat local i que augmente l’erosió, fet que fa baixar la capacitat de la zona per a generar pluges.

Pel que fa a València, l’informe destaca els incendis com a principal factor que impedeix la regeneració de l’habitat natural i, alhora, impedeix l’increment del risc de pluges torrencials. A més, el sector agrícola tradicional està en regressió a conseqüència de l’orientació de l’economia cap al sector del turisme.

Per últim, a Castelló també es preocupant l’increment de la urbanització i la pressió humana sobre les platges, segons explica l’informe.

Greenpeace considera que hi ha una “necessitat urgent” d’aplicar mesures per tal de protegir els ecosistemes i recuperar els que ja s’han degradat. També reclamen una legislació més efectiva, ja que la llei de costes ha tingut un èxit molt limitat com a eina per a garantir la sostenibilitat litoral”.

També et pot interessar

stats