Només un de cada quatre llocs de treball en mitjana i alta tecnologia està ocupat per dones

El primer informe sobre dona i innovació a Espanya evidencia que també en aquest camp hi ha biaix de gènere i sostre de vidre.

Només un de cada quatre llocs de treball en mitjana i alta tecnologia està ocupat per dones
Només un de cada quatre llocs de treball en mitjana i alta tecnologia està ocupat per dones

La secretària d'Estat d'Universitats i I D i, Ángeles Heras, ha presentat aquest divendres el primer informe de l'Observatori Dones, Ciència, Innovació (OMCI), que recull dades inèdites de la situació i la contribució femenina en el camp de la innovació. "Un àmbit del qual fins ara no sabíem res de res, ni teníem dades, la qual cosa ja és preocupant", ha dit.

"L'avanç de les dades és concloent: les dones a Espanya innoven, en menor mesura que els homes, però participen decididament en els processos innovadors i estan prou preparades per a adquirir major protagonisme en totes les etapes i sectors de la innovació", ha resumit Heras.

L'informe reflecteix que, encara que el nivell educatiu és lleugerament superior entre les dones: només ocupen el 26% dels llocs de treball en sectors d'alta i mitjana tecnologia, un de cada quatre, enfront del 74% dels homes.

A més, elles només dirigeixen el 30% de les empreses espanyoles, xifra que baixa a la meitat (14%) en el cas de les que tenen el segell oficial de ''pime innovadora'', que es dona únicament a les empreses involucrades amb I D.

L'informe analitza també la participació de les dones en la transferència de coneixement i reflecteix que el 41% de la producció científica està liderada per espanyoles enfront del 37% de la mitjana europea, i que a Espanya les patents presentades per dones són el 16%, enfront del 9% de la UE.

Però malgrat el bon nivell de les investigadores espanyoles, quan cal contactar amb les empreses per a intentar comercialitzar la patent o crear una nova empresa, la presència femenina cau en picat, des d'un 80% fins al voltant d'un 10%.

Per a Heras, comptar amb aquestes dades és important per a disposar d'indicadors de qualitat que reflectisquen la situació de les dones amb l'objectiu no sols de prendre mesures per a combatre la desigualtat, sinó també per a afrontar els reptes econòmics del futur, com la transició ecològica.

També et pot interessar

stats