Només un de cada quatre dissenyadors a Europa és dona

Un estudi europeu alerta també que, a més, les dissenyadores cobren menys

La bretxa de gènere, present en el disseny / À Punt NTC

Només un de cada quatre dissenyadors a Europa és dona. Ho diu un estudi europeu que alerta que, a més, les dissenyadores cobren menys. Les professionals valencianes apunten directament a la falta de visibilització. Les dissenyadores valencianes són conscients d'aquesta situació i ho atribueixen, en part, a la falta de visibilitat.

De fet, elles són majoria dins de les aules. El problema sorgeix després. Segons un estudi de la Unió Europea, si no s'actua ja, eixa desigualtat tardarà mig segle a desaparèixer. I és que les noves generacions ja estan donant el primer pas perquè el disseny també tinga nom de dona.

María Carmen Esteve, dissenyadora gràfica explica que “històricament els homes han tingut més presència en el sector del disseny en general. Això no vol dir que no hi haja dones. El problema normalment és que es queden en rangs baixos i no tenen capacitat d'ascendir professionalment. Les joves que estan acabant sí que ho tenen claríssim i pot ser que el canvi encara es veurà més endavant”. I en un sentit semblant, Yolanda Herraiz, presidenta de l'Associació de dissenyadors i dissenyadora agrega que “hi ha molta dona dissenyant. Una altra cosa és la visibilitat que puguen tindre. O el que ens preocupem en tindre eixa visibilitat”.

“Tots els alts càrrecs dels estudis on jo volia entrar eren homes. Si jo he passat els quatre anys de la carrera universitària envoltada per homes, on anem després de la formació? Des dels centres educatius s'ha de donar eixa visibilitat a què sempre hi ha hagut dones, potser n'hi havia menys, però n'hi havia”, explica Irene Morant, dissenyadora gràfica.

També et pot interessar

stats