Només un de cada cinc joves valencians es pot emancipar

A més, la meitat dels joves d'entre 30 i 34 anys està en risc d'exclusió social.

La meitat dels joves d'entre 30 i 34 anys està en risc d'exclusió social

L'Observatori d'Emancipació Juvenil adverteix que per als joves valencians escometre un projecte vital és "una missió impossible": només un de cada cinc pot emancipar-se. Les joves valencianes s'emancipen més que els homes, 24,2% enfront del 14,1%, perquè elles comparteixen més casa mentre que els xics prefereixen emancipar-se en solitari.

Així, ho han assenyalat el president del Consell de la Joventut d'Espanya, Manuel Ramos, i la presidenta del Consell Valencià de la Joventut (CVJ), Pilar Blasco, en la presentació de les últimes dades de l'Observatori. Aquestes llancen una "fotografia de paràlisi" i constaten que la situació "continua empitjorant".

Blasco ha explicat que aquest baix percentatge és conseqüència que resulta "inassumible" llogar un habitatge, única opció viable, pel seu alt cost. Suposa el 71,7% del salari, molt per damunt del 30% que recomana com a màxim el Consell de la Joventut d'Espanya. A més, el preu s'ha encarit a la Comunitat Valenciana en un 7,25% en 2019.

Davant aquesta situació, s'ha de recórrer a pisos compartits. Encara així, un jove ha de dedicar el 33% del seu salari a Alacant, el 26,8% a Castelló i el 33,3% a València.

Per això, han exigit a totes les Administracions que es deixen de "pegats" i que implanten polítiques "integrals" perquè els problemes juvenils són ja "estructurals". De fet, asseguren que els fan ser un dels col·lectius "més vulnerables", una situació que té greus conseqüències per al conjunt de la societat.

Més atur que la mitjana estatal

A més, els joves valencians tenen una taxa d’atur més alta que la mitjana estatal, dels sous més baixos d'Espanya i la taxa juvenil de pobresa més alta. Només estan un poc millor respecte al salari que han de destinar al lloguer, ja que els preus mitjans són inferiors a la Comunitat Valenciana (592 euros), enfront dels 900 de mitjana estatal.

Així, la Comunitat Valenciana és una de les poques d'Espanya on la taxa d'atur ha crescut en l'últim any en passar del 25,1% en 2018 a afectar ja el 28,3% en 2019. A més, la poca ocupació que hi ha és temporal i precària: només un de cada deu treballs són indefinits.

Blasco ha advertit que les conseqüències per al mercat juvenil valencià no és només la impossibilitat d'emancipar-se sinó que la taxa de pobresa és una de les més grans d'Espanya, un 38% dels menors de 30 anys està en risc d'exclusió social enfront del 33,8% de mitjana espanyola.

La meitat dels joves d'entre 30 i 34 anys, en risc d'exclusió social

A més, la Comunitat Valenciana és l'única d'Espanya en la qual ha augmentat el risc de pobresa entre el tram d'edat de 30 i 34 anys, que afecta ja el 50,2%, 30 punts més que a Espanya, una cosa absolutament inèdita" fins ara.

En aquest sentit, ha apuntat que totes aquestes dades confirmen que per als joves valencians és "una missió impossible" poder "emancipar-se i portar una vida digna" i han de retardar encara més el seu projecte vital amb les conseqüències socials que això suposa.

Compromís reclama mesures urgents en habitatge

El Grup Parlamentari de Compromís ha registrat en les Corts una proposició no de llei amb la qual insta el govern espanyol i el Consell a posar en marxa una sèrie de mesures de manera “urgent” per a fer front a la problemàtica que impedeix l'accés a l'habitatge en la població jove.

Entre les mesures proposades han demanat que l'administració de l’Estat “desenvolupe normativa que permeta a les comunitats autònomes regular les pujades abusives del preu del lloguer en zones tensionades, reorientant el pla estatal de l'habitatge per a garantir un accés assequible al lloguer”.

De la mateixa manera, amb aquesta iniciativa parlamentària s'insta el Consell a “realitzar un estudi de l'increment del preu del lloguer i de l'impacte que ha tingut en l'accés de la població jove a l'habitatge per a millorar l'efectivitat de les ajudes al lloguer”.

També et pot interessar

stats