Només el 8% dels menors amb Covid-19 contagien la malaltia

Un estudi de l'Hospital Vall d'Hebron confirma que els menors d'edat són poc transmissors del coronavirus.

Xiquets amb mascareta en una escola
Xiquets amb mascareta en una escola

Segons un estudi elaborat per l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona amb l'ajuda d'un centenar de pediatres d'atenció primària, i elaborat entre l'1 de juliol i el 31 d'octubre, només un 8% en va transmetre la malaltia. Dels 1.081 menors de 18 anys amb una PCR positiva en Covid-19, 86 casos la van transmetre.

Aquestes dades confirmen que els menors d'edat són poc transmissors del coronavirus. Els investigadors del Vall d'Hebron també apunten que el 47% dels xiquets infectats de Covid són asimptomàtics.

En una primera part retrospectiva d'aquest estudi, que es va presentar el mes d'agost passat, s'indicava que un 3,4% dels pacients pediàtrics amb diagnòstic de Covid-19 confirmat a Catalunya entre l'1 de març i el 31 de maig (en ple confinament) van ser transmissors del SARS-CoV-2 dins del nucli familiar.

En aquesta segona part de l'estudi, en 783 casos (el 72,4%) es va identificar un altre membre de la família amb PCR o diagnòstic microbiològic anterior al del menor, o que clarament tenia símptomes de Covid diagnosticat abans que el menor i en contacte directe amb ell. Només en 86 casos (un 8%) es va determinar després de l'estudi de contactes que el pacient pediàtric havia contagiat el SARS-CoV-2 a altres membres de la seua família.

“L'estudi prospectiu reafirma que els xiquets són menys transmissors del SARS-CoV-2 que les persones adultes en l'entorn domiciliari, com ja apuntava la primera part, de caràcter retrospectiu, realitzada amb xiquets diagnosticats de l'1 de març al 31 de maig, en ple confinament”, ha resumit Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria del Vall d'Hebron.

“Ara constatem que la lliure circulació dels xiquets i el retorn a les escoles no han suposat una major transmissió del SARS-CoV-2 per la seua part. La immensa majoria dels pacients pediàtrics analitzats han sigut casos secundaris, encara que el domicili és un espai amb una càrrega de malaltia considerable, i sis de cada 10 convivents dels nuclis familiars participants en l'estudi han sigut diagnosticats de Covid amb confirmació microbiològica”, ha afegit Soler.

L'estudi prospectiu també assenyala que un 47% dels pacients pediàtrics amb coronavirus (un total de 506) són asimptomàtics i que els símptomes més freqüents en els menors infectats són febre (70,6%), tos (36,9%), mal de cap (24,5%), fatiga (24,3%) i diarrea (16,3%).

“Quasi la meitat dels xiquets i xiquetes amb infecció per SARS-CoV-2 són asimptomàtics i s'ha observat que el nombre de xiquets que necessiten un ingrés hospitalari per Covid-19 continua sent molt baix”, ha assenyalat el metge Antoni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria i investigador del grup d'investigació en infecció en el pacient pediàtric immunodeprimit de l'Institut de Recerca del Vall d'Hebron.

Només un 2,5% dels pacients pediàtrics (27, d'un total de 1.072 de l'estudi) van requerir hospitalització de l'1 de juliol al 31 d'octubre, mentre que en l'estudi retrospectiu (de l'1 de març al 31 de maig) en va ser un 19%. Un total de 118 xiquets (11%) presentaven comorbiditat o altres malalties prèvies, sense que aquestes hagen suposat un augment del risc d'ingrés. El 99,2% (1.006 pacients) es va recuperar totalment i només cinc (0,4%) van presentar seqüeles, mentre que no se n'ha registrat cap defunció.

També et pot interessar

stats