Només el 3% de les denúncies per violència masclista provenen de familiars

L’Observatori contra la Violència de Gènere assegura que el 52% de les dones assassinades amb denúncies prèvies havia conviscut amb el seu maltractador.

À Punt NTC
À Punt NTC

L’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha explicat que només el 3% de les denúncies per violència masclista provenen de familiars de la víctima.

En el transcurs de les 33 Jornades de Coordinació de Defensors del Poble que se celebren a Alacant, la presidenta de l’observatori, María Ángeles Carmona, ha lamentat aquesta circumstància i ha subratllat que “es nota” quan una dona té el suport de la família i “quan no” en el moment de la denúncia.

Carmona ha evidenciat que és “molt difícil” per a les dones “dependents i aterrides”, encara que ha exigit posar fi al “fals mite” de la feblesa de les víctimes, així com de l’estereotip que els homes actuen sota els efectes de “l’alcoholisme o la malaltia mental”. En aquest sentit, ha remarcat que els homes agressors actuen amb “fredor”, encara que ha assenyalat que “no hi ha un perfil” de víctima, que pot trobar-se en qualsevol condició social i econòmica.

El 52% de les dones assassinades amb denúncies prèvies havia conviscut amb el seu maltractador.

També ha assenyalat que el 52% de les dones assassinades amb denúncies prèvies havia conviscut amb el seu maltractador i ha considerat una “assignatura pendent” a Espanya els programes de reeducació dels maltractadors, però ha assegurat que són efectius. Així mateix, ha explicat que entre el 16% i el 20% dels assassins per violència masclista se suïcida.

Carmona ha recomanat l’ús de dispositius electrònics per a les dones que hagen patit episodis de maltractaments a les mans de les seues parelles perquè suposa un factor de protecció per a elles i un element per a dissuadir els maltractadors. A més, ha defensat un pla per a l’efectivitat de les ordes de protecció, especialment de les ordes d’allunyament.

La presidenta també s’ha mostrat preocupada per les dades de xiquetes menors víctimes de violència que són maltractades per parelles majors d’edat i ha subratllat el “control en la forma de vestir” i de les “xarxes socials”. Per aquest motiu, ha advocat per difondre missatges des dels tres anys d’edat en favor de la igualtat i en contra de comportaments masclistes.

Així mateix, ha trobat fonamental que els familiars, amics i companys de l’entorn d’una dona que és objecte de violència masclista els donen suport i denuncien la seua situación.

També et pot interessar

stats