El nombre total de contagis a Espanya augmenta en 8.618 casos els últims tres dies

El Ministeri de Sanitat ha notificat 65 morts en els últims set dies, més de la meitat de les quals a Aragó.

Últimes dades oferides pel Ministeri de Sanitat, aquest dilluns
Últimes dades oferides pel Ministeri de Sanitat, aquest dilluns / À Punt NTC

La xifra de nous contagis per coronavirus manté la seua tendència a l’alça a Espanya. El Ministeri de Sanitat ha notificat aquest dilluns un total de 322.980 infeccions des de l’inici de la pandèmia, 8.618 més respecte del balanç de divendres. Tot i això, baixa lleugerament la xifra de nous contagis, fins a 1.486 en les últimes 24 hores.

Creix notablement el nombre de defuncions. En els últims set dies, 65 persones han mort a causa de la Covid-19, 38 d’elles a Aragó. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), Fernando Simón, ha justificat l’alta mortalitat en l’autonomia assegurant que, després d’una elevada transmissió del virus durant diverses setmanes, ara és quan ha tingut incidència el virus en les persones més afectades. En total, la pandèmia ha tingut com a conseqüència 28.576 víctimes mortals des del començament de la crisi sanitària a Espanya.

Davant la pregunta sobre si veu necessària una avaluació de la gestió del govern espanyol durant la pandèmia, Simón ha apuntat que hauria de ser el “més independent possible” perquè així es podran veure tant els errors com aquelles coses que no s’han fet “malament del tot”. El passat dijous, una vintena de científics i investigadors van publicar una carta en The Lancet en la qual sol·licitaven una avaluació “independent i imparcial” per un grup d'experts internacionals i nacionals. En opinió del director del Ccaes, és "obvi" que "cal avaluar el que ha passat, i cal avaluar-lo bé".

Madrid, el País Basc i Aragó concentren el 61% dels nous casos

Madrid, el País Basc i Aragó continuen sent tres de les autonomies que registren un increment més elevat dels nous casos en l’últim dia. Només aquests territoris, amb 224, 342 i 348 contagis respectivament, concentren el 61% dels nous casos a Espanya. Tot i això, Simón ha destacat el treball dels tres governs autonòmics, especialment l’aragonés, a l’hora de contindre la transmissió del virus, mitjançant la realització de tests massius que han permés detectar les infeccions precoçment.

Pugen les hospitalitzacions

Amb l’augment dels nous casos, creixen també les hospitalitzacions. Els últims set dies, 750 pacients amb Covid-19 han necessitat hospitalització, 73 més que divendres. L’activitat a les UCI dels hospitals espanyols es manté: en els últims set dies, 45 pacients estan ingressats en aquestes àrees, un menys que en el balanç anterior.

El 70% dels nous casos tenen menys de 30 anys

El director del Ccaes ha explicat que més del 70% dels nous casos que s’han detectat en l’última setmana tenen menys de 30 anys i només un 10% tenen més de 65 anys. Aquestes xifres justifiquen la baixa letalitat del coronavirus en els últims 15 dies, que es situa en el 0,29% de les persones que s’han contagiat. Durant el pic de la pandèmia, a l’abril, la mortalitat del virus se situava entre el 13% i el 14% dels infectats.

675 brots actius

El Ministeri de Sanitat ha notificat que ara per ara hi ha 675 brots actius a Espanya, que impliquen vora 7.600 casos. L'origen, majoritàriament, continua sent social, ja que els focus vinculats a reunions familiars, festes particulars i els vinculats als locals d’oci representen el 35,6% del total, amb més de 3.150 persones afectades. En segon lloc es mantenen els brots relacionats amb l’àmbit laboral (17,4%), amb una incidència destacada dels treballadors del sector hortofructícola en situacions de vulnerabilitat.

També et pot interessar

stats