El nombre de menors tutelats es duplica en 4 anys

La xifra passa de 885 a 1.670 en el període 2012-2016, segons l’Observatori de la Infància.

Des del 2013, 6 menuts han mort per violència de gènere a la Comunitat Valenciana

Les xifres parlen elles a soles. En els últims anys, les notificacions per possibles maltractaments a menors s’han duplicat a la Comunitat Valenciana. De fet, al 2017 es van presentar més de 1.200 notificacions per sospites de maltractament. El nombre de tuteles de menuts que han sigut víctimes de violència masclista o que han patit algun tipus de maltractament, també augmenta. 

De 885 a 1.670, la xifra de menors tutelats a la Comunitat Valenciana s’ha duplicat del 2012 al 2016, segons l’Observatori de la Infància. Xiquets i xiquetes dels quals els pares no poden fer-se càrrec, menors no acompanyats que arriben al nostre país i, també, menors víctimes de maltractaments.

El govern central ha mostrat la seua preocupació per l’augment d’assassinats per violència masclista contra les seues mares.

Des del 2013, 6 menuts han mort per violència de gènere a la Comunitat Valenciana

27 menuts han mort, des de 2013, per violència de gènere a tot Espanya, sis dels quals a casa nostra. Les últimes, les dues xiquetes de Castelló, que va assassinar son pare, tot i que sa mare havia demanat una orde de protecció per a les tres el passat mes de febrer. 

Un nombre “esgarrifós” segons la delegada del Govern per a la Violència de gènere, Pilar Llop. “El que s’està produint és un fenomen de sofisticació de la violència de gènere contra les dones. Aquesta violència, en realitat, el que intenta és fer mal a les mares a través del que més volen: els seus fills.”

Un tipus de violència contra els més vulnerables, encara que no és l’única. Les sospites per maltractament infantil que arriben als hospitals de la Comunitat Valenciana també han crescut. I segons Save the Children, durant aquest any ja han mort 18 menors per causes violentes a Espanya.  

Dades que podrien augmentar

El metge forense i exdelegat del Govern per a la Violència de Gènere, Miguel Lorente, sosté que els assassinats de menors per violència de gènere “pot augmentar”.

Segons l’expert, aquest tipus de violència contra els menors és “uuna violència estesa” i ja es va denominar així als anys 90. “La diferència fonamental és que ara maten els fills i deixen viva la dona”, ha assenyalat i ha qualificat el cas de José Bretón com a “la normalització” d’aquesta “conducta criminal”.

Lorente ha rebutjat la “normalització elevada” d’aquest tipus de violència, i ha recordat que el 44% de la dones diuen que no denuncien perquè veuen normal la violència que pateixen, segons una estadística de 2015. “Si una dona denuncia, cal fer-li molt de cas, no dubtar-ne mai”, afirma. Davant d’aquest escenari, ha advocat per incentivar la detecció del risc i, especialment, incloure nous indicadors que avaluen el que pateixen els menors.

També et pot interessar

stats