"Que el meu nom no s'esborre de la història": 83 anys sense les Tretze Roses

La matinada del 5 d’agost de 1939 es va produir un dels episodis més cruels del franquisme amb l'afusellament de tretze joves

Monument en homenatge a les Tretze Roses
Monument en homenatge a les Tretze Roses / Europa Press

“Que el meu nom no s'esborre de la història.” Així s'acomiadava Julia Conesa, una de les conegudes com a Tretze Roses, en la seua carta de comiat, abans de ser executada.

La matinada del 5 d’agost de 1939, quatre mesos després del final de la Guerra Civil, es va produir un dels episodis més cruels del franquisme. Tretze xiques joves, amb edats compreses entre els 18 i els 29 anys, van ser afusellades pel règim en un mur davant el cementeri de l’Almudena.  

Acusades de l’assassinat del comandant Isaac Gabaldón, encarregat de l’Arxiu de la Maçoneria i el Comunisme, van ser empresonades i sotmeses a un judici militar que va acabar amb la condemna a mort. En total, van condemnar per l’assassinat de Gabaldón 56 persones, totes elles membres de les Joventuts Socialistes Unificades (JSU), incloses les Tretze Roses. 

Durant la matinada del 5 d’agost, primer van assassinar els homes i, posteriorment, en començar el dia, la guàrdia franquista va assassinar les tretze joves. En els dies següents es van realitzar altres judicis i més afusellaments: en total van detindre per l’atemptat del comandant 364 persones, la major part de les quals van ser executades.

Aquest divendres es commemora el 83 aniversari de la tràgica història, una data en què centenars de persones es reuneixen per a recordar la mort de les Tretze Roses, perquè el seu nom no s’esborre de la història. 

Qui eren les Tretze Roses?

Carmen Barrero Aguado, 20 anys, modista, militant del Partit Comunista d’Espanya.

Martina Barroso García, 24 anys, modista, membre de les Joventuts Socialistes Unificades de Chamartín.

Blanca Brisac Vázquez, 29 anys, pianista, detinguda per relacionar-se amb un músic que pertanyia al Partit Comunista d’Espanya. 

Pilar Bueno Ibáñez, 27 anys, modista, militant del Partit Comunista d’Espanya.

Julia Conesa Conesa, 19 anys, modista, militant de les Joventuts Socialistes Unificades.

Adelina García Casillas, 19 anys, activista, militant de les Joventuts Socialistes Unificades.

Elena Gil Olaya, 20 anys, activista, militant de les Joventuts Socialistes Unificades.

Virtudes González García, 18 anys, modista, militant de les Joventuts Socialistes Unificades.

Ana López Gallego, 21 anys, modista, militant de les Joventuts Socialistes Unificades.

Joaquina López Laffite, 23 anys, secretària, militant de les Joventuts Socialistes Unificades.

Dionisia Manzanero Salas, 20 anys, modista, militant del Partit Comunista d’Espanya.

Victoria Muñoz García, 18 anys, activista, militant de les Joventuts Socialistes Unificades.

Luisa Rodríguez de la Fuente, 18 anys, sastressa, militant de les Joventuts Socialistes Unificades.

Sánchez i Díaz recorden les Tretze Roses

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha recordat a través de les xarxes socials l'afusellament de les Tretze Roses: "Van voler esborrar els seus noms de la història, però les van fer immortals".

També el Ministeri de la Presidència, que dirigeix Félix Bolaños, responsable de Memòria Democràtica, ha difós un missatge similar: "Hui, 83 anys després, continuem recordant a aquestes 13 dones que van donar la seua vida per la llibertat i la democràcia".

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha utilitzat igualment les xarxes socials per a assenyalar que "la memòria de les Tretze Roses continua viva i present en cada avanç democràtic" del país.

També et pot interessar