Nobel de medicina per als tres viròlegs que descobriren el virus de l'hepatitis C

El jurat valora que el descobriment va permetre anàlisi de sang que pràcticament han eliminat aquesta afecció per transfusió.

Harvey J. Alter, Michael Houghton y Charles M. Rice. Claudio Bresciani (EFE
Harvey J. Alter, Michael Houghton y Charles M. Rice. Claudio Bresciani (EFE / EPA)

El Premi Nobel de Medicina 2020 el compartiran tres viròlegs, els estatunidencs Harvey J. Alter i Charles M. Rice, juntament amb el britànic Michael Houghton pel descobriment del virus de l'hepatitis C, va informar l'Institut Karolinska d'Estocolm.

El descobriment del virus de l'hepatitis C va permetre determinar la causa dels casos restants d'hepatitis crònica, més enllà de la de tipus A i B, i va possibilitar anàlisis de sang i nous medicaments que han salvat milions de vides. La inflamació del fetge, o hepatitis, sol ser conseqüència d'infeccions virals, encara que l'abús d'alcohol, les toxines ambientals i les malalties autoimmunes també n'afavoreixen l'aparició. Aquesta troballa va permetre que "ara es puguen realitzar anàlisis de sang altament sensibles per al virus que pràcticament han eliminat l'hepatitis per transfusió en moltes parts del món i han millorat així considerablement la salut global", segons l'explicació de l'Institut.

Alter va nàixer a Nova York i va exercir durant anys en la Universitat de Georgetown, fins que en 1969 es va reincorporar a l'Institut Nacional de Sanitat (NIH). Houghton, nascut a lRegne Unit, ha exercit al seu país i al Canadà, mentre que Arrisse va nàixer en 1952 en Sacramento (Estats Units) i exerceix des de 2001 en el Centre d'Estudis de l'Hepatitis C de la Universitat Rockefeller.

El Nobel de Medicina és el primer de la ronda d'aquests prestigiosos premis, als quals seguiran els anuncis en dies successius dels de Física, Química, Literatura, Pau i finalment el d'Economia, dilluns que ve. Tots els premis porten inclosa una dotació econòmica, que enguany va augmentar a 10 milions de corones sueques (un milió més respecte a 2019- (956.876 euros, 1.121.533 dòlars), a repartir en cas de més d'un guardonat. La totalitat dels guardons es lliura el 10 de desembre, aniversari de la mort del fundador, Alfred Nobel, en actes paral·lels a Estocolm, per als científics, de literatura i economia, mentre que el de la Pau se celebra a Oslo.

Tant els anuncis dels premis com el lliurament seran en aquesta edició en format reduït per la pandèmia del coronavirus.

També et pot interessar

stats