El nivell de la mar podria pujar més d'un metre el 2100 per l'escalfament global

Els experts de l'ONU alerten que els oceans estan en perill i que els efectes seran irreversibles si no es redueixen les emissions.

VÍDEO | El nivell de la mar podria pujar més d\'un metre el 2100 per l\'escalfament global

El nivell de la mar podria pujar més d'un metre d'ací a l'any 2100 si es manté l’augment de les temperatures actual. Un informe de l'ONU adverteix que això podria obligar a desplaçar milions de persones.

Les conclusions del Grup Intergovernamental d'Experts en Canvi Climàtic (IPCC) no deixen cap dubte: la pujada podria ser de 30 a 60 centímetres si les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle no es redueixen fortament i no es limita el calfament climàtic a dos graus centígrads.

Però en comparació amb el final del segle XX, la pujada del nivell de la mar podria arribar fins a 110 centímetres si continua la tendència actual d'augment de les temperatures.

Oceans més calents, més àcids i menys productius

L'anàlisi de l'organisme, que depén de les Nacions Unides, posa de manifest que el calfament climàtic també ha fet pujar la temperatura dels oceans, que són més calents, més àcids i menys productius, i que fenòmens extrems com El Niño seran cada vegada més freqüents i severs.

Es calcula que xicotetes glaceres a Europa, l'est d'Àfrica, els Andes tropicals i Indonèsia perdran més del 80% de la massa de gel d'ací al 2100 amb l’escenari actual d'altes emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

Pitjor qualitat i menys disponibilitat d'aigua

La qualitat de l'aigua també es veu afectada i també la disponibilitat en regions més baixes, amb fortes implicacions en sectors com l'agricultura, el turisme o la generació d'energia.

L'IPCC recalca la pressió a la qual l'activitat humana ha sotmés els oceans, que han absorbit prop d'un quart de les emissions de gasos des dels anys 80. Això ha causat l’acidificació. El grup d'experts afegeix que la capa del gel marí de l'Àrtic es redueix i es torna més fina.

Recorda l'IPCC també que 670 milions de persones viuen en regions d'alta muntanya, 680 milions en zones costaneres de baixa altitud, quatre milions de manera permanent a la regió àrtica i 65 milions en illes xicotetes, a més de diferents espècies d'animals que podrien veure's portades a l'extinció.

També et pot interessar