Nicolás Sánchez-Albornoz, Dolores Delgado i una bebé de la Maternitat d’Elna, premis Memòria i Dignitat del PSPV

La distinció de l’exministra de Justícia arriba enmig de la polèmica sobre el seu recent nomenament com a fiscal general de l’Estat.

El represaliat republicà Nicolás Sánchez-Albornoz, durant una entrevista en 'La qüestió'
El represaliat republicà Nicolás Sánchez-Albornoz, durant una entrevista en 'La qüestió' / Arxiu

La comissió executiva del PSPV-PSOE de la província de València atorgarà aquest dijous els premis Memòria i Dignitat, amb els quals reconeixen la trajectòria de diferents personalitats pel seu treball en la defensa de la memòria democràtica. En aquesta ocasió, els guardons es lliuren, entre altres, a una bebé de la Maternitat d’Elna, a Nicolás Sánchez-Albornoz, represaliat republicà que va poder escapar-se de la construcció del Valle de los Caídos, i l’exministra de Justícia i futura Fiscal General de l’Estat, Dolores Delgado.

Tomás Montero Aparicio, del Col·lectiu de Familiars de Víctimes Memòria i Llibertat, serà el primer dels guardonats. Aquesta entitat va nàixer en 2005 per a lluitar pel reconeixement i homenatge de les víctimes afusellades en les tàpies del cementeri de l’Almudena i en altres llocs de Madrid. “S’ha convertit en la veu que clama contra l’amalgama de dretes que s’ha centrat a destruir les plaques del Memorial de l’Almudena”, manifesten des de PSPV.

Una altra de les persones premiades serà Anne Marie Lemaire, una dels 597 xiquets i xiquetes que van nàixer en la Maternitat d’Elna, una institució fundada en 1939 per la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz. Ella va fer possible que les mares espanyoles de l’exili republicà internades en els camps de Argelers, Sant Cebrià de Rosselló, el Barcarès i Cotlliure pogueren donar a llum “en condicions dignes i humanitàries”.

Ara es compleixen 80 anys de l’exili republicà espanyol i del començament “d’un llarg malson per a centenars de milers de demòcrates”. El PSPV-PSOE reivindica “la memòria d’aquesta iniciativa solidària dirigida a les dones que patien aquella tragèdia humanitària”.

El PSPV-PSOE de la província de València també atorgarà el reconeixement a Nicolás Sánchez-Albornoz, un dels pocs presos republicans que es va salvar de construir el mausoleu franquista de Cuelgamuros. Una obra que va ser possible “pel sacrifici de milers de presos que servien de mà d’obra esclava”, lamenten des de la formació.

“La fugida de Nicolás simbolitza la capacitat de lluita d’aquelles noves generacions. Antifranquistes que començaven una nova lluita per recuperar les llibertats perdudes, ja siga des de la universitat, des de les fàbriques o des del moviment veïnal”, manifesten.

La distinció de l’exministra de Justícia arriba enmig de la polèmica sobre el seu recent nomenament com a fiscal general de l’Estat. “Després de 44 anys, dignifica la memòria dels homes i dones que van donar la seua llibertat, la seua vida o que van haver de marxar a l’exili”, ha recalcat el PSPV provincial.

També et pot interessar

stats