Què és el neuroma de Morton, que pateix la reina Letícia?

L'abús d'un calcer inadequat està al darrere de l'aparició del neuroma i és molt més comú en les dones

La reina Letícia, asseguda en un tamboret durant el besamans / À Punt NTC

La malaltia que pateix la reina Letícia al peu esquerre, coneguda com a neuroma de Morton, li ha impedit estar dreta durant els 45 minuts que dura el besamans als Països Baixos, on els reis d'Espanya estan de visita oficial. Hi ha participat asseguda en un tamboret, una imatge insòlita fins ara. 

Al voltant del 80% de les persones que pateixen un neuroma al peu tenen diagnosticat el neuroma de Morton. L'abús d'un calcer inadequat està al darrere de la seua aparició i és molt més comú en les dones. A diferència del que socialment es pot considerar una afecció inusual, és un dels problemes més comuns que arriben a la consulta del podòleg. “Es tracta d’un engrossament, d’una fibrosi del teixit que envolta el nervi. Causa un dolor agut a la base del naixement dels dits i transcorre fins a la punta”, explica la directora de la clínica Podoactiva València, Marta Ruiz Sabater. 

Pot aparéixer tant en homes com en dones, però és en elles on la possibilitat de patir neuroma de Morton augmenta considerablement. Utilitzar un tipus de calcer inadequat com són les sabates estretes i de tacó alt està directament relacionat amb l'aparició. “Oprimeix la part de davant i fa que aparega aquesta lesió”, apunta Sabater. 

És a partir dels quaranta anys quan més casos se'n veuen, però la incidència també afecta la gent jove. El 80% de les afeccions localitzades en aquests nervis es diagnostiquen com a neuroma de Morton, que es pot tractar i, fins i tot, operar amb una cirurgia oberta. 

Si bé és cert que des de fa uns anys l'ús de les sabatilles esportives està desbancant les sabates de saló tradicionals entre elles, la comoditat s'imposa a l'elegància i acaba marcant tendència. A pesar d'això, les veus expertes recomanen no abusar d'un calcer pla i conéixer més la xafada i les característiques pròpies del peu a través d'estudis biomètrics.

També et pot interessar

stats