Neurocalçat: la sabatilla intel·ligent que ajuda a previndre lesions

Un equip de la Universitat Politècnica de València ha dissenyat una sabatilla amb sensors que monitoritza en temps real la xafada i informa al personal sanitari de possibles lesions

Participants en una marató
Participants en una marató / À Punt NTC
28 de novembre 2021 - 14:53

Un equip d'investigadors de la Universitat Politècnica de València i de l'empresa Socerfab ha fabricat una sabatilla amb sensors de trepitjada. Incorpora un dispositiu microelectrònic per a captar en temps real aspectes biomecànics rellevants, com ara la pressió al peu o la velocitat quan es camina. Aquesta informació és processada per algoritmes d'intel·ligència artificial que permeten oferir resultats als metges que tracten les persones usuàries de la nova tecnologia.

La nova sabatilla intel·ligent, coneguda com Neurocalçat, està dirigida a les persones majors de 55 anys que disposaran també d'una aplicació per a comunicar-se amb els professionals de la fisioteràpia, la podologia o la preparació física quan tinguen alguna molèstia.

Segons Marcos Martínez, investigador de l'Institut d'Instrumentació per a Imatge Molecular i coordinador del projecte, Neurocalçat permetrà avisar l'usuari mitjançant diferents senyals quan detecte "alguna anomalia en la seua activitat que puga suposar un risc per al cos".

L'ojectiu de Neurocalçat és monitoritzar i obtindre informació en funció de les patologies detectades pels algorismes d'intel·ligència artificial que incorpora la sabatilla, les dades de la història clínica de l'usuari i el criteri del professional amb qui el pacient interactue des de l'aplicació.

César Ferri, investigador de l'Institut Valencià d'Investigació en Intel·ligència Artificial explica que una de les principals novetats del projecte són els algoritmes coordinats amb l'electrònica. "Suposa un repte tècnic i marca la diferència respecte dels equips existents en el mercat, ja que els algoritmes d''intel·ligència artificial integrada en el propi equip ("AI on the Edge") permeten una gran capacitat de càlcul en temps real", explica

Combinant els valors dels sensors del calçat i la pauta definida pel professional de la podologia o fisioteràpia, els usuaris sabrà si està complint els objectius marcats.

L'equip del projecte Neurocalçat preveu realitzar les primeres proves de la sabatilla intel·ligent a l'entorn clínic l'estiu vinent

També et pot interessar

stats