Nanoanticossos contra les infeccions per fongs dels xiquets amb càncer

Una part de la mortalitat no es deu als mateixos tumors, sinó a les infeccions per fongs que contrauen en estar immunodeprimits per la quimioteràpia i radioteràpia

Els investigadors dels projecte Maykel Arias i Eva Gálvez
Els investigadors del projecte Maykel Arias i Eva Gálvez / ICB

Un equip d'investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) estudiarà la utilització de nanoanticossos com a immunoteràpia per a combatre les infeccions per fongs que pateixen els xiquets amb càncer.

Una part important de la mortalitat associada al càncer infantil no es deu als tumors mateix, sinó a les infeccions per fongs que contrauen els xiquets pel fet d'estar immunodeprimits a causa dels agressius tractaments de quimioteràpia i radioteràpia.

En alguns tipus de càncer infantil, com la leucèmia (el més comú entre els xiquets), es calcula que el 10% dels pacients contrau aquestes infeccions.

Alta mortalitat

S'ha observat que la malaltia més comuna causada per fongs és l'aspergil·losi invasiva, que pot arribar a produir la defunció de fins al 70% dels xiquets amb càncer que la contrauen.

Els investigadors utilitzaran nanoanticossos i les denominades cèl·lules CAR-DT derivades de macròfags (cèl·lules del sistema immunitari) que es desenvoluparan en el laboratori perquè reconeguen el fong i l'ataquen, ha explicat Eva Gálvez, de l'Institut de Carboquímica del CSIC (ICB-CSIC), a Saragossa.

El projecte buscarà tractaments més efectius contra els fongs aspergil·lus, càndida, mucorals i fusàrium, que causen les infeccions per fongs més habituals.

“Aquests fongs no són perillosos per a una persona sana, però en el cas de pacients immunodeprimits, com és el cas dels xiquets amb càncer, poden ser letals” Eva Gálvez - Líder del projecte de l'Institut de Carboquímica del CSIC a Saragossa

"Es tracta d'una investigació completament nova perquè fins ara aquestes immunoteràpies s'estan utilitzant principalment contra tumors i es vol provar que també són vàlides per a les infeccions fúngiques", indica Gálvez.

El projecte es desplegarà durant els dos pròxims anys i els experiments es faran in vitro i també in vivo en models de cuc i ratolí, amb l'objectiu de provar-ne l'eficàcia i seguretat per a poder fer més endavant assajos clínics en pacients.

Té una aportació de 60.000 euros de l'Associació de Pares de Xiquets Oncològics d'Aragó (Aspanoa).

També et pot interessar

stats