Naix al Bioparc un porc espí de l'espècie més gran del món

L'equip de cura animal ha hagut de posar en marxa un protocol especial de vigilància les vint-i-quatre hores i una criança "a mà"

Asani, la nova cria de porc espí del Bioparc de València

Cada nova cria és una alegria per a tot l'equip del Bioparc de València i per a garantir el seu benestar s'empra tot l'esforç necessari, fins i tot encara que això signifique establir guàrdies de vint-i-quatre hores. En aquesta tasca vital es troba ara el personal de cura animal per a salvar un xicotet porc espí que necessita una criança individualitzada amb biberons minúsculs cada dues hores. Gràcies a aquesta intervenció, l'evolució és molt positiva i l'animal va guanyant pes.

Encara es desconeix el sexe d'aquest peculiar animalet al qual, pel seu caràcter, han anomenat Asani, que significa rebel en idioma suahili.

El porc espí sud-africà (Hystrix africaeaustralis) que viu al Bioparc és l'espècie més gran del món. Amb un pes que pot arribar als 25 kg i una llargària de 80 centímetres és realment sensacional; la seua grandària i, especialment, la impressionant cuirassa que té ha donat lloc a mites com la suposada capacitat de llançar pues. Res més lluny de la realitat, la defensa eficaç que té consisteix a estarrufar-se, augmentant encara més el seu volum, al mateix temps que agita la cua i xafa el terra mentre emet un grunyit intimidador.

Asani és la cinquena cria de la parella formada per Pinxo i Punxa. En observar que no mamava de la mare i que era especialment fràgil, es manté separada d'aquesta, però amb contacte visual i olfactori. En aquest sentit, es prossegueix el protocol especial, i s'incorporarà al grup de manera progressiva, perquè la prioritat és que vaja agafant pes i força.

De moment ja ha augmentat un quilo de pes i quan n'incremente 500 gr més, s'alternaran les preses de biberó i fruita, verdura i farratge. Quan adquirisca la grandària suficient s'integrarà amb els porcs espins que poden contemplar-se en la zona que recrea la sabana, dos adults i la xicoteta anomenada Cresta.

L'any passat dues cries de porc espí nascudes a València es van traslladar al Bioparc de Fuengirola, on el seu creixement ha sigut excel·lent.

El porc espí sud-africà és un mamífer rosegador inclòs en la llista roja de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa) d'espècies en perill. Encara que hi ha una població estable, la principal amenaça és la pèrdua d'hàbitat i la persecució que pateix, perquè es consideren perjudicials per als cultius de les zones agrícoles.

També et pot interessar

stats