Nadal pot convertir-se en un infern per a les persones que pateixen un trastorn de la conducta alimentària

La majoria viuen el Nadal amb por i ansietat per la pressió social i això pot provocar recaigudes

Acompanyada, Vera se sent més forta per a sobreviure a la bulímia, també per Nadal / À Punt NTC

Per Nadal tot se celebra al voltant d’una taula plena de delícies. Per a la majoria és un costum que no ens sorprén, però pot convertir-se en un infern per a les persones que pateixen un trastorn de la conducta alimentària. La majoria viuen el Nadal amb por i ansietat per la pressió social i pot provocar recaigudes.

Vera, testimoni de nom fictici, descriu el malson de la bulímia del que, amb teràpia, està aconseguint anar despertant. Vera afirma que “estava dies sense menjar o menjant molt poc, després menjava de tot compulsivament i ho vomitava, fins a arribar al punt de vomitar tot el que menjava”.

La psicòloga i directora del centre de psicologia Erea, Irene del Moral, explica que “moltes pacients tenen por que arribe Nadal. És cert que hi ha més recaigudes perquè hi ha més ansietat”. D’altra banda, Maria Mompó, una altra de les psicòlogues d’Erea, assenyala que “l’ansietat et pot dur a restringir massa per por d'engreixar-te, o l’efecte contrari, a abandonar-te”.

Segons les expertes, la pressió social és un factor desencadenant, i ara per Nadal és temps de reunions i menjars en família. Vera diu que, a banda de tots els comentaris que et poden fer, també hi ha familiars que fan les típiques brometes, com ara “Mira com estàs menjant, eh? No pares”, o també “Com t’estàs posant aquest Nadal!“. La psicòloga recomana que, si som família o amics i volem ajudar, cal evitar comentaris sobre el físic i sobretaules massa llargues. A més, que si es pateix en primera persona, “el millor consell és buscar ajuda”, conclou.

També et pot interessar

stats